Den 9 augusti var Lucas Atrak, 16, och hälsade på kompisar i Värmdö. Han skrev via Snapchat till en 15-årig Värmdöbo att han skulle be om ursäkt för att ha tagit strypgrepp på hans kompis ett par veckor tidigare. 

15-åringen blev ursinnig och någon svarade från hans Snapchat: ”vi kommer japp dig” – döda dig. Tillsammans med en pojke som var under 15 år sökte han upp Lucas och misshandlade honom svårt.

Enligt tingsrätten och vittnen slog 15-åringen Lucas med ett knivskaft med metall i huvudet.

Lucas Atrak fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Han hann fylla 17 år på sjukhuset innan han avled den 8 september.

Den 5 april friade Nacka tingsrätt pojken från Värmdö, som hunnit fylla 16 år, för mord. I stället dömdes han för för grov misshandel och grovt vållande till annans död till tio månaders ungdomsövervakning. Enligt tingsrätten var det inte styrkt att 16-åringen trodde att Lucas skulle dö när han lämnade platsen. Pojken under 15 år var inte straffmyndig och åtalades aldrig.

Lucas familj var förkrossad.

– Du kan döda en ung människa som har hela livet framför sig och få tio månaders utegångsförbud. Jag har ingen tilltro till det svenska rättsystemet längre, sa Lucas mamma Åsa Lindström.

Lucas familj överklagade till hovrätten och krävde att pojken skulle dömas för mord. 

Även åklagare Hanna Loftås överklagade och krävde att pojken i första hand skulle dömas för mord.

”Du kan döda en ung människa som har hela livet framför sig och få tio månaders utegångsförbud”, sa Lucas mamma Åsa Lindström efter Nacka tingsrätts dom.

”Du kan döda en ung människa som har hela livet framför sig och få tio månaders utegångsförbud”, sa Lucas mamma Åsa Lindström efter Nacka tingsrätts dom.

Pekka Pääkkö

Fyra orosanmälningar

Även pojken från Värmdö överklagade. Han erkände grov misshandel – att han slog Lucas med knytnäven i ansiktet – men nekade till att ha slagit honom med ett knivskaft av metall.

”Vi har överklagat eftersom vi inte anser att bevisningen med tillräcklig styrka visar att det var våldet som min klient utövade som orsakade Lucas död. Förhoppningen är att hovrätten ska ogilla åtalet om grovt vållande till annans död och att min klient ska dömas till ungdomsvård”‚ skrev pojkens advokat Joel Apitzsch i ett mejl till Mitt i inför förhandlingarna i hovrätten.

Före dödsmisshandeln, från november 2021 till mars 2023, gjorde polis och skola fyra orosanmälningar mot pojken. Socialtjänsten i Värmdö inledde ingen utredning vid något av tillfällena. Socialtjänsten i Värmdö har avböjt att kommentera fallet med hänvisning till sekretess.

På torsdagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom.

Hovrätten anser inte heller att åklagaren lyckats bevisa att pojken var ”likgiltig inför risken att Lucas Atrak skulle dö”. ”Han har således inte agerat med uppsåt och ska därför inte dömas för mord”, skriver rätten.

Varken pojken eller åklagaren är nöjda.

”Vi hade ju överklagat domen och hade hoppats att domstolen skulle ogilla åtalet om vållande till annans död”, skriver pojkens advokat Joel Apitzsch i ett mejl till Mitt i.

Han skriver också att domen var väntad och att de troligen inte överklagar den.

Åklagare Hanna Loftås tycker att domarna har varit tydliga men delar inte domstolarnas bedömning.

”Min uppfattning såväl i samband med överklagandet som i dag är att det fanns utrymme att göra en annan bedömning avseende uppsåtet. Nu har hovrätten prövat frågan och delar tingsrättens bedömning, skuldfrågan är därmed väl utredd av två instanser. Domen kommer inte att överklagas till Högsta domstolen”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.