39 nya papperskorgar placerades ut på Lidingö i fjol. Men även med dem som redan finns händer ett och annat. Staden testar nu nämligen sensorer i 19 av dem, vilket innebär att det går ut en notifikation när det är dags att tömma dem. Målet att man inte ska åka ut till papperskorgar i onödan och även kunna tömma fyllda papperskorgar snabbt.
– Vi har även kvar vanlig rondering där personen som tömmer papperskorgen ser över området och kan se om det även behövs plockstädning, säger Eva Robins, enhetschef gata, trafik och park på Lidingö stad.
Birgitta Rosén, 76, Bergsätra tillsammans med hunden Bizzie, 7 år. Hon tycker det är tätt med papperskorgar att slänga hundpåsarna i.
Anna Ludvigsson
Utöver plockstädning byter man även ut papperskorgar i områden där det hittas mycket fimpar till nya papperskorgar med askkopp.
Den senaste officiella skräpmätningen på ön gjordes år 2020 men Lidingö stad kartlägger nedskräpningen på egen hand. Kappsta, Larsbergsparken och Dalénum sticker ut.
Rasmus Söderblom, 31 år, Larsberga: Jag tycker inte det är särskilt skräpigt. Man ser ofta sopbilen köra runt och tömma papperskorgar.
Anna Ludvigsson
– Tyvärr har skräpet inte minskat de senaste åren och vi har sett över var det behövs extra insatser. Vi åker ut så fort vi får felanmälningar och synar även av olika områden, säger Eva Robins,
Enligt henne är orsaken till att sydvästra delen har mest skräp att Lidingö är omringat av vatten.
– Det kommer till våra stränder från andra platser. Ett sådant exempel är Kappsta. Det är väldigt mycket plockstädning i naturreservatet.
Birgitta Rosén går ofta med hunden Bizzie i Kappsta.
– Det kan komma upp en del plast och metall med strömmen. På helgerna kan papperskorgar fyllas på och skräpet spridas, men jag tycker staden är bra på att plocka bort det i början av veckan, säger hon.
Ofta blir det även skräpigare när det tillkommer nya verksamheter eller mötesplatser, säger Eva Robins.
– I Larsbergsparken märkte vi till exempel en ökning när det blev mer aktiviteter.
I Dalénum såg man till en början problem med skräp ju mer området utvecklades och lekparken öppnade för två år sedan.
– Men det har verkligen blivit bättre genom dialog med boende och olika verksamheter, säger Eva Robins.
Josefine Lind bor i Dalénum och promenerar längs med kusten vid Kappsta.
– För några år sedan var det översvämning och det kom upp mycket här på kusten. Men generellt tycker jag inte det är så skräpigt. Det kan vara om det är pizzakartonger eller picknicksaker som ligger kvar, säger hon.
I 19 av Lidingös papperskorgar sitter nu sensorer som känner av när korgarna behövs tömmas.
Lidingö stad
Åke Nilsson, 63 år, Kappsta: Jag tycker inte det är särskilt skräpigt på Lidingö, det är inget jag reagerar på. Det sköts bra.
Anna Ludvigsson