I slutet av januari körde en 27-årig man 30 kilo kokain från Helsingborg till Stockholm. I Solberga väntade en 25-årig kvinna som tog emot narkotikan och förvarade den där.

Planen var att sälja kokainet vidare. Men i stället beslagtogs det av polisen, som gjorde ett tillslag i kvinnans lägenhet.

Nu har mannen som transporterade knarket dömts till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Kvinnan dömdes till två fall av synnerligen grovt narkotikabrott, eftersom hon både förvarade 30 kilo kokain och annan narkotika i lägenheten. Påföljden blir fängelse i åtta år och elva månader.

Frontbil hjälpte till

Dessutom dömde Södertörns tingsrätt en 24-årig man till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Mannen körde en så kallad frontbil under transporten från Helsingborg till Stockholm. Frontbilen kontrollerade polis- och gränskontroller för att underlätta smugglingen.

Slutligen dömdes en 23-årig man för två fall av synnerligen grovt narkotikabrott, för att ha organiserat transporten och förvaringen av kokainet. Straffvärdet bedömdes till tio års fängelse. Men eftersom Värmlands tingsrätt dömde mannen till tio års fängelse för olika narkotikabrott redan i juli i år bestämdes påföljden som om alla brott bedömts vid samma rättegång. Påföljden blev därför fängelse i två år och elva månader.

– Den avgörande bevisningen för utgången i målet har varit de beslag av narkotika som gjorts i den aktuella lägenheten samt innehållet i de tilltalades mobiltelefoner, säger Patricia Barrefelt, rådman och ordförande i målet.