Om ett par år behöver villa- och radhusägare i Stockholms stad inte längre bära papper, glas och metall till återvinningsstationer. I stället får de tre nya, tvådelade kärl på sin tomt. Där ska de källsortera sitt avfall.
– Vi börjar köra ut kärlen under 2026, men går ut med informationen i god tid för att alla ska hinna fundera över var de ska kunna ställa kärlen, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig vid Stockholm Vatten och Avfall (Svoa).
32 000 hushåll får de nya kärlen, som ska köras ut i etapper. De får ett kärl för mat- och restavfall, ett för plast och papper samt ett tredje för färgat och ofärgat glas. Dessutom ska ett av kärlen ha en påhängsbehållare för metall.
"Viktigt att underlätta"
Hoppet är att ännu fler ska börja källsortera, när man inte längre behöver släpa på kassar.
– Ju lättare det är att sortera, desto mer blir sorterat. Det är det viktigt att underlätta för människor. Källsortering och återvinning är grunden för att man ska kunna återcirkulera använt material och få ett mer hållbart samhälle, säger Alexandra Fleetwood.
Bakgrunden till nyordningen är ett riksdagsbeslut som börjar gälla 2027. Senast då ska alla hushåll i Sverige ha "fastighetsnära" insamling av de vanligaste förpackningsslagen. Det gäller inte bara villa- och radhusägare.
– Fastighetsnära insamling berör alla hushåll i Stockholm. Nu går vi ut och informerar vad som gäller för villaägarna, men även flerfamiljshusen kommer att få besked i god tid innan lagstiftningen träder i kraft, säger Alexandra Fleetwood.
Gemensamma lösningar
Hustomter ser olika ut. En del villa- och radhusägare kanske har svårt att se hur de ska få plats med de tre kärlen. Svoa arbetar därför med en lösning som innebär att man kan dela kärl med en granne och föreslår också att husägarna kan gå ihop i samfälligheter för att hitta gemensamma lösningar.
– Man får ta större ansvar för sin egen konsumtion som en del i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Alexandra Fleetwood.
Statistik visar att fastighetsnära insamling får effekt. I snitt slängs 40 procent mindre förpackningar/returpapper i restavfallet när insamlingen sker på tomten än när hushållen är hänvisade till återvinningsstationer, enligt siffror från Avfall Sverige.
Vad nyordningen innebär för återvinningsstationerna är inte klart.
– Vissa fraktioner kan komma att försvinna och nya kan tillkomma, enligt Alexandra Fleetwood.
Det är också vid dem man återvinner tidningar, och de ingår inte i den fastighetsnära lösningen.