Kvinnan, som bor i Hägersten-Älvsjö, ombads att logga in på sin bank med bank-id, för att kunna ta del av en rabatt för seniorer från ett telefonbolag/internetleverantör. Strax därefter försökte bedragarna stjäla en halv miljon kronor från hennes konto.

På banken upptäcktes dock att en misstänkt transaktion höll på att ske – och transaktionen frystes.

– Bankerna är mer och mer på tå och upptäcker oftare när bedrägerier är på väg att ske. Då låses pengarna på kontot. Vårt samarbete blir bättre och bättre, säger Jan Friberg, kommissarie vid bedrägeriroteln i Stockholm.

Kvinnan förstod också själv att något inte stämde och tog kontakt med både banken och polisen. En anmälan om grovt bedrägeri har nu gjorts.

Kraftig ökning

Mitt i har flera gånger skrivit om att bedrägerier mot äldre ökar kraftigt. Ofta kontaktar bedragarna det tilltänkta offret via telefon, de sms:ar eller ringar. Det händer också att de knackar på.

Under 2022 fördubblades antalet bedrägerier i Skärholmens lokalpolisområde. Enligt kommunpolisen Christoffer Peyre har ökning fortsatt i år. Bara under årets tre första månader utsattes 319 personer för bedrägerier, att jämföra med 124 under samma period förra året. De flesta som utsätts är äldre.

– Det låter som enkla knep att genomskåda. Men de som utsätts är inte förberedda och bedragarna är övertygande. De lurar till sig allt från 10 000 till 100 000-tals kronor, sa kommunpolisen Christoffer Peyre i början av året.

Nätverk härjar

Rådet från polisen är att aldrig lämna ut kortuppgifter till okända, att lägga på luren om man är osäker på vem som ringer och att aldrig släppa in obekanta i bostaden.

Brotten utreds inte av lokalpolisen, utan av bedrägerienheten. Där har man konstaterat att det finns kopplingar till nätverkskriminalitet – de stulna pengarna går in i annan, grovt brottslig verksamhet.