Hur tar man körkort? Hur söker man permanent uppehållstillstånd? Vad innebär det nya försörjningskravet som infördes den 20 juli?
På sin hemsida Snabbare Integration, som han startade våren 2020, lägger den tidigare bankdirektören och politiska flyktingen Adnan Gündogdu upp små videofilmer med grafik och instruktioner.
– Jag sitter varje dag och letar på internet efter information om Sverige som nyanlända behöver. Jag tar bilder från migrationsverkets hemsida och visar steg för steg hur man fyller i olika blanketter, berättar han.
Slipper advokat
Sådan information är nyckeln till att komma in i samhället, framhåller Adnan, men för många nyanlända är de officiella webbplatserna alltför svårbegripliga.
– Jag hjälper till ideellt för att folk ska slippa anlita dyra advokater, säger Adnan.
Adnan Gündogdu var en av de 50 000 turkar som fick fly sitt hemland hals över huvud sommaren 2016 för att undkomma regeringens förföljelse av den så kallade Gülen-rörelsen – som presidenten Recep Tayyip Erdoğan anklagade för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli samma år.
Via Hongkong och Ukraina kom han till Sverige i december 2016 och fick 18 månader senare ett treårigt uppehållstillstånd. Nu bor han med sin fru och två barn i Kungsängen, Upplands Bro.
"Falska anklagelser"
– Anklagelserna mot Gülen var falska. Men vi var cirka 2 000 som inte kunde stanna i Turkiet och som hamnade i Sverige. Många är lärare och andra akademiker, säger Adnan.
Det var genom kontakterna i det turkiska flyktingnätverket som idén till Snabbare Integration föddes.
– Det började med att en kompis frågade hur man får körkort i Sverige. Jag hade just klarat körkortsprovet och bestämde mig för att dela informationen till alla i WhatsApp-gruppen. Hittills har jag hjälpt 35 personer att ta körkort, berättar Adnan.
Praktik på bank
Samma sak gjorde han med andra trösklar som han lyckades klättra över. Han fick personnummer, lärde sig ett nytt språk och fick praktik på en bank som gav värdefulla nycklar till hur svenskt arbetsliv fungerar.
– Under två år spred jag informationen vidare till mina turkiska vänner. Men i februari 2020 bestämde jag mig för att starta en facebooksida och i april en hemsida, för att även nå ut till andra grupper.
"Bästa för Sverige"
Hittills har webbsidan haft 800 000 besökare. Hans mål är att motivera människor att lära sig svenska, söka jobb och integrera sig.
– Jag är som ett privat medborgarkontor. Jag gillar att hjälpa andra, jag är tacksam över att det gått bra för mig och vill göra mitt bästa för Sverige, säger han.
Adnan gick redan 2019 med i den lokala socialdemokratiska föreningen – ett bra sätt att lära sig svenska framhåller han – och han har haft god hjälp av flera S-funktionärer med att starta upp hemsidan.
– Men Snabbare Integration är opolitiskt och har många medlemmar även från andra partier, understryker han.
Matchat 160 personer
Genom Snabbare Integration tipsar Adnan om lediga jobb och ordnar matchning mellan nya och etablerade svenskar genom en egen modell kallad Digital vän. Hittills har han kopplat ihop över 160 personer.
Ett annat viktigt ben kallar han interkulturell dialog: "ett öppet och respektfullt meningsutbyte mellan individer och grupper som tillhör olika kulturer".
Söker jobb själv
Den anställning Adnan har idag som verksamhetsutvecklare inom ABF Norra Stockholm tar slut den 31 augusti och han söker jobb på nytt.
Under tiden fortsätter han att sprida information och pepp på sin sida. Nästan alla inlägg på facebook inleds med orden "Hej bästa kära och fina vänner!"