– Det ska bli så skönt att slippa öppna kontorslandskap och trafik, säger Boel.
Boel Afzelius tittar sig omkring. Hon har bott på de 150 kvadratmetrarna i Gröndal sedan mitten av 90-talet, och 2001 flyttade Åke Johansson in. Det är ingen liten grej att tömma, rensa och packa ner det som ska sparas vidare.
– Det är hemskt, det ligger pappershögar, pärmar och grejer överallt.
Beslutet att flytta togs ganska nyligen, och lägenheten i Nyköping blev deras i december 2021. Men tankarna på en flytt har funnits i tio år.
https://www.mitti.se/nyheter/politiker-maste-stockholm-vaxa/repvdu!qgCZjCJ2fHR@HdLptFzIqA/
08:or lämnar
Stockholmare som lämnar stan för ett annat liv, har blivit allt fler. Även om de allra flesta lämnar för en närliggande kranskommun så har också antalet som lämnar staden för andra delar av landet, ökat.
– Mer plats och tid för livet, familjen och en grönare livsstil, är nog viktiga faktorer. Det är också övervägande barnfamiljer som lämnar innerstaden och länet. Ökade möjligheter till distansarbete har också gjort det lättare för vissa att bo längre från jobbet och staden, säger Cecilia Stenfors, docent och doktor i psykologi.
Olika flyttmönster
Enligt Cecilia är flyttningar mer vanliga i vissa livsfaser. Unga vuxna flyttar mera, ut från föräldrahem, till studier och jobb. I familjebildningsfasen flyttar man för att få mer plats och barnvänliga miljöer.
– Men i Stockholm är det så dyrt att det är svårt för många att ha råd med en större bostad.
Sen kommer fasen då barnen är utflyttade och man går i pension. Då blir det lättare att flytta till en favoritplats, eller till mindre och billigare bostad.
Boel och Åke tillhör just den fasen. Till viss del handlar flytten om att få komma närmare stugan i Nyköping, men det handlar också om att förenkla livet. Minska på kostnader och boendestorlek. Och att slippa trafiken i Stockholm.
– Vi bor ju så stort, det är bara vi två och katten. I Nyköping blir det mindre och dessutom kommer vi närmare stugan, säger Åke.
Trenden fortsätter
Cecilia Stenfors tror att dragningen ut från storstäderna, till fritidshus eller bostäder närmare naturen, kommer att fortsätta framöver.
– Om den ökade flexibiliteten i arbetslivet som pandemin medfört finns kvar, så kommer det också att underlätta utflyttningar från stan.
Lägenheten i Gröndal är i etage, med utsikt över Trekanten och Essingeleden. Gläntar man på fönstret strömmar ljudet in från trafiken, även om det är en bra bit bort. Det är något de inte kommer sakna efter flytten.
– I Vrena är det tyst. Och mörkt, säger Åke.
https://www.mitti.se/nyheter/politiker-maste-stockholm-vaxa/repvdu!qgCZjCJ2fHR@HdLptFzIqA/
Uppsala, Södermanland och Skåne. Det är dit stockholmarna drar när de fått nog av trängsel, höga bostadspriser och betong.
Det visar statistik från SCB över flyttnettot för 2021. Fler flyttar från Stockholms län än till, närmare bestämt 7 846 personer fler. Totalt lämnade 68 936 personer länet.
Trenden med ett negativ flyttnetto har pågått i några år, något som oroar regionens politiker.
Och det trots att befolkningen ökar totalt sett. Vi blev 23 149 fler förra året, vilket förklaras av födelseöverskott och invandringsöverskott. Stockholms län har nu 2 415 139 invånare.
Och till vissa av länets kommuner flyttar faktiskt fler in än ut, till exempel Österåker och Upplands-Bro.
70 000 lämnade
Men från Stockholms stad är dock flykten tydlig. Statistik från Länsförsäkringar visar att 70 000 personer flyttade från huvudstaden under 2021. Många av dem bosatte sig förstås i andra kommuner i länet, men för en hel del gick flyttlasset längre än så.
Förklaringen är, enligt Länsförsäkringar, den kraftiga prisuppgången och mer flexibla former för hemarbete, plus att många nu värderar ökad boyta och trädgård mer än tidigare.
Konsultföretaget Sweco uppger i sin rapport "Sveriges nya geografi" att vi flyttar allt mer. Totalt genomfördes 1,6 miljoner inrikes flyttar förra året, och enligt dem är det nu landsbygdskommunerna som är vinnare på flyttströmmarna.