Solen steker över Älvsjöbadet på onsdagsförmiddagen. Termometern visar 27 grader och inte ett moln syns på himlen. Hagsätrabon Marielle Engqvist svalkar sig i den mindre bassängen tillsammans med sin tvååriga dotter Maja.

– Vi bor precis vid centrum. I den här värmen är det perfekt att gå hit, säger hon medan Maja plaskar i vattnet.

Älvsjöbadet ska genomgå en omfattande renovering, vilket stadens politiker klubbade igenom för drygt två år sedan. Badet skulle ha stängts för renovering i fjol och öppnat på nytt i år. Men så blev det inte, och för ett par veckor sedan slog badet upp portarna för säsongen. Det är nu den femte sommaren i rad som undervisningsbassängen är avstängd.

– Man undrar vad som hände. Vi ser fram emot att badet ska rustas upp och bli lite fräschare, säger Marielle Engqvist.

Anledningen till förseningen är, enligt idrottsförvaltningen, att badet ingår i en större planering av området runt badet, som staden vill utveckla till en ny stadsdelspark. I höst ska ärendet tas upp i olika nämnder och därefter kan en ny tidsplan för byggprocessen tas fram.

Nya byggnader

Tanken är att tre nya byggnader, med personalutrymmen, toaletter, omklädningsrum och förråd, ska byggas. Tillsammans ska de bilda ett bullerskydd mot Ormkärrsvägen. 

Dessutom ska vattenreningssystemet bytas ut och alla tre bassänger bli temperade, vilket kommer innebära att man kan börja bada redan i maj och fortsätta fram till september.

Det skulle, enligt tidigare beslut, medföra att Älvsjöbadet blir ett betalbad. Men det är inte längre hugget i sten.

"Beslut om avgifter ligger hos idrottsnämnden, men det är ingen hemlighet att mitt parti är väldigt skeptiska till att införa det. Men diskussionerna pågår fortfarande, så vi får helt enkelt återkomma i frågan" skriver fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) i en kommentar till Mitt i.

Undervisningsbassängen är avstängd sedan flera år tillbaka för att säkerställa att vattenreningen fungerar för den stora bassängen. Reningssystemet sitter ihop och fungerar inte tillräckligt bra när båda är igång.

Undervisningsbassängen är avstängd sedan flera år tillbaka för att säkerställa att vattenreningen fungerar för den stora bassängen. Reningssystemet sitter ihop och fungerar inte tillräckligt bra när båda är igång.

Mimmi Epstein

För Marielle Engqvist och hennes familj skulle entréavgifter innebära färre baddagar.

– Vi kommer absolut att fortsätta bada här om det skulle införas, men kanske inte lika ofta. Det blir mycket pengar om hela familjen ska gå hit varje dag, säger hon.

Erika Blixt, 57, tidigare Rågsvedsbo, har precis tagit en simtur när Mitt i träffar henne vid duscharna. Hon har badat på Älvsjöbadet sedan hon var sju år och är kritisk till att det kan bli ett betalbad.

– Alla i området har inte gott om pengar. Badet borde vara fortsatt tillgängligt för alla. Det kostar så klart att underhålla, men vart går alla skattepengar? På 1970-talet när jag växte upp var det mesta gratis, säger Erika Blixt.