Nära 28 000 löpare deltog i Midnattsloppet, som den gångna helgen gick över Södermalm.

Den som tog längst tid på sig att ta sig i mål på det milslånga loppet – på plats 20 423 – var Årstabon Andreas Thomée, 33 år. Han var därmed sist av alla de löpare som faktiskt avslutade loppet.

Hur känns det?

– Bra, tycker jag! Fast jag trodde du ringde för att uppmärksamma att jag har sprungit loppet 22 år i rad, säger Andreas Thomée.

Att springa Midnattsloppet är en tradition han haft med sin far. Första gången var han 12 år gammal.

– Jag har haft som något slags mål att bli den som sprungit flest lopp någonsin. Och i år ville jag inte bryta min svit.

Inför den här helgen hade han dragits med en förkylning och en vad som bråkade.

– Planen var bara att ta sig runt, så att jag fick ett resultat.

Andreas Thomée 2012, när han sprang Midnattsloppet för 10:de gången.

Andreas Thomée 2012, när han sprang Midnattsloppet för 10:de gången.

Privat

Stannade på en bar

Farten var i början inte dålig. Första kilometern avverkades på 5:30. Att ta sig fem kilometer tog strax över en halvtimme.

Sedan tog det tid – nio kilometer passerades över en timme senare.

– Jag började känna av vaden efter två kilometer och visste att det inte skulle funka. Så jag tog en liten paus inne på en restaurang. I alla år har jag tänkt att man bara borde gå in nånstans och ta en öl. Det fick bli i år.

Så han satte sig på Lykke vid Nytorget, tog ett glas och tittade på de andra löparna. Han väntade in sin flickvän som startade 50 minuter senare, så de kunde springa i mål tillsammans.

Som snabbast har Andreas Thomée sprungit loppet på 40 minuter. I lördags landade sluttiden på 1:52:02 – ungefär 1 timme och 22 minuter efter vinnaren.

– Det blev ett lite annorlunda lopp i år. Men sist är också en ärofylld plats.