I december 2021 skrev exploateringsnämnden och Tunastiftelsen ett tomrättsavtal.

Tunastiftelsen, en stiftelse kopplad till Islamiska kulturcenterunionens i Sverige som bedriver bland annat vigslar och studiecirklar, köpte Lillsjönäs gård för 6,5 miljoner kronor.

Redan när Tunastiftelsen köpte gården var huset i dåligt skick.

– Huset är i behov av renovering både in- och utvändigt, säger en person som är medlem i stiftelsen men vill vara anonym.

Byggnaden såldes som renoveringsobjekt säger Findel Madison som sitter i Bromma stadsdelsnämnd för Sverigedemokraterna.

– Och sedan har det stått still och förfallit ännu mer, säger han.

Byggnaden är q-märkt vilket innebär att den inte får rivas. Enligt tomträttsavtalet med exploateringsnämnden är ägaren skyldig att vårda och bibehålla byggnaden i fullgott skick.

I dag, snart två år efter att köpet avslutades, syns inga spår av att en renovering har påbörjats, åtminstone inte för en tillfällig besökare.

Bygglovsansökan

I augusti i år har Tunastiftelsen dock lämnat in en ansökan om bygglov som tyder på att en renovering kan vara på gång. Stiftelsen ansöker om lov att ställa upp en container på området som enligt ansökan ska användas vid renoveringen. Den medlem tidningen pratat med säger att en renovering kanske kan påbörjas 2024 men tillägger att det är preliminärt, ingen tid för när renoveringen kan börja har bestämts.

Krävs det akuta åtgärder?

– Man kommer att gå igenom allt, det är därför det är en lång process.

En teknisk besiktningsman och en antikvarie ska delta i arbetet, tillägger medlemmen.

Vill se över krav

Findel Madison (SD) reagerar på takten som renoveringen sker i, att huset får fortsätta stå och förfalla.

– Det är det jag reagerat mot i en skrivelse till stadsdelsnämnden. Som ägare av kulturarvsobjekt har man en skyldighet att omhänderta och bevara det för kommande generationer. Ägarna borde vidta akuta åtgärder eller sälja. Annars tycker jag att exploateringskontoret ska titta på vilka krav man kan sätta för att få ägarna att följa avtalet om underhåll, säger Findel Madison.

Fredrik Ståhl, pressekreterare hos Socialdemokraterna i stadshuset, skriver i ett mejl att tomrätt praktiskt taget kan likställas med äganderätt.

”Tomträtt kan med andra ord inte lättvindigt sägas upp av tomträttshavaren och fastighetsägaren.”

I en skriftlig kommentar säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S), att det var känt redan när affären slöts att byggnaden var i behov av renovering.

”Jag kan konstatera att det nu finns en bygglovsansökan inlämnad till staden för en byggbod vid huvudbyggnaden avsedd för att renovera gården.”

Går huset att renovera?

– Det går att renovera så att husets kulturhistoriska utseende bibehålls, säger medlemmen som har inblick i husaffären.