Mini-Maria är en öppenvårdsmottagning som riktar sig till ungdomar och unga vuxna under 21 år och deras anhöriga. På mottagningen erbjuds stöd för den som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger.

Med den nya vårdappen Mini-Maria Online, som startats av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Stad, ska tillgängligheten öka. Sjuksköterska, socionom och psykolog är tillgängliga för samtal via video i appen.

Tanken är att vara ett komplement till de fysiska mottagningarna i Centrum, Gamlestaden och Hisingen.

– Många ungdomar är i dag ständigt uppkopplade via sina telefoner, och genom att möta dem på deras egen arena vill vi skapa bättre förutsättningar att tidigt upptäcka och hjälpa personer i riskzonen för missbruk och beroende. Hjälpen blir mer nära och tillgänglig när den finns i mobilen, säger Ulf Sammels, enhetschef Mini-Maria Göteborg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Kan vara anonym

Antalet unga som dricker alkohol och använder droger i Göteborg minskar, men alkohol- och narkotikabruk är fortfarande vanligt. Samtidigt visar utvecklingen bland de som väl använt narkotika på en viss ökning av det mer frekventa bruket.

– Många unga är ofta rädda för att söka hjälp för problem med alkohol eller droger då man är orolig för hur det kommer att tas emot och vad som kommer att hända. Genom en online-mottagning ökar vi möjligheten att enkelt komma i kontakt med oss och man kan dessutom vara anonym. Vi vill ha en låg tröskel in, Kerstin Nordin, enhetschef för Mini-Maria Göteborg, Göteborgs Stad.