Precis som många skidorter i fjällen satsar Flottsbro på att bli en året runt-destination och har de senaste åren blivit stora på downhill och cykelleder. Längdskidåkarna flockas i Ågesta och en vinterhelg är det lika trångt på parkeringen som vid Ikea.

På Drevviken kan man glida fram i en kajak eller på långfärdsskridskor när isen ligger. Och så här års är det vackert att ströva i något av Huddinges 12 naturreservat.

Huddinge har helt klart mycket att erbjuda för den som är intresserad av natur och friluftsliv. De senaste åren har vi hört berättelser om stockholmare som flyttat till Åre för att leva nära naturen. Men kanske räcker det att åka några stationer med pendeln för att ha naturen runt hörnet?

– Vi valde inte att flytta hit utifrån det, men sedan upptäckte vi att det finns väldigt mycket natur. Vi har alltid haft hund, så det är superhärligt. Jag tycker mycket om att vara i naturen, det ger mig lugn, säger Madeleine Olsson, som kommer ut från skogen i Ågesta med hunden Storm.

Madeleine Olsson med hunden Storm, Trångsund:

Madeleine Olsson med hunden Storm, Trångsund:

Angie Gray

Hon bor med familjen i Trångsund och är ofta ute med hunden eller springer i Ågesta.

– Jag brukar springa hit från Trångsund. Eller så springer jag i Trångsundsskogen eller runt Magelungen.

På vintern åker hon skridskor på Drevviken och längdskidor i Ågesta.

– Folk tycker alltid att Trångsund är långt ut, men när vi pratar om vårt område lyfter jag alltid fram att vi har jättenära till naturen, det är det som gör mig mest stolt. Jag tror att många inifrån stan också söker sig ut till sådana här områden.

Mäklare marknadsför naturen

När Naturvårdsverket nyligen gjorde sin årliga rankning utsågs Huddinge till den bästa friluftskommunen i länet och den 13:e bästa i hela landet. Och tidigare i år lanserade kommunen sajten Upplev Huddinge som lyfter fram allt som Huddinge har att erbjuda inom natur och friluftsliv.

Men det är inte bara kommunen som vill lyfta Huddinges natur och friluftsliv. Även mäklarna använder det i sin marknadsföring

– Vi gör faktiskt det. Jag bor själv i Huddinge och nyttjar naturen här så jag känner att det blir lite substans när jag pratar om det på visningar. Vi försöker sälja in området på närheten till naturen, det är viktigt för många. I dag tänker man mer på hälsoaspekten. Under pandemin blev det väldigt påtagligt, säger Sabina Klingsell på Svensk fastighetsförmedling.

I mäklarannonser på Hemnet hittar vi målande texter om närheten till exempelvis Långsjön "som är en populär bad- och skridskosjö", Gömmarens naturreservat och Ågesta längdskidspår. Under rubriken "Natur och fritid" i en annons nämns "Ågestasjön som är en viktig fågellokal och lockar ornitologer från hela Sverige".

– Vi är tacksamma över att vi kan skryta om att Huddinge har så många fina naturreservat. I alla våra annonser länkar vi till Huddinges naturkarta som bland annat visar olika vandringsleder. Vi har inte så många sjöar och badplatser, men vi har väldigt mycket fin skog, säger Sabina Klingsell.