– Det behövs en extern part i detta. Och det är viktigt att utbildningsförvaltningen ser att det finns problem.
Det säger Hanna Garberg, huvudskyddsombud för Sveriges lärare, efter att tillsammans med andra fackrepresentanter ha mött Arbetsmiljöverket, skolledning och representanter för utbildningsförvaltningens HR-avdelning på Skarpatorpsskolan.
Fackförbunden Sveriges Lärare och Akademikerförbundet anmälde den kommunala F-9-skolan till Arbetsmiljöverket. Tillsammans med Kommunal hade man dessförinnan lyft allvarliga problem i arbetsmiljön med skolans ledning.
Bland annat handlade kritiken om att det under skolans nya ledning sedan våren 2023 uppstått en tystnadskultur på skolan. Enligt en enkät facken hänvisade till hade 56 av 60 tillfrågade sett eller hört kollegor bli respektlöst behandlade av ledningen.
"Arbeta skyndsamt"
Skolledningen svarade fackförbunden. Men Sveriges Lärare och Akademikerförbundet var inte nöjda. Därför vände man sig till Arbetsmiljöverket.
– Eftersom arbetstagare riskerar att fara illa så ska vi arbeta skyndsamt i den här typen av ärenden, säger arbetsmiljöinspektören Anette Hjelte som deltog i mötet.
Över 100 personer jobbar på Skarpatorpsskolan i Skarpnäck.
Anders Björklund
Före årsskiftet räknar vi med ett beslut
Arbetsmiljöverket ska fatta beslut apropå de krav facken ställt. Bland kraven ingår att göra en handlingsplan med hjälp av extern part för att förbättra den psykosociala miljön för personalen och öka förtroendet för skolledningen.
– Om vi bedömer att skyddsombuden har rätt kan vi besluta om att arbetsgivaren ska vidta den åtgärden, säger Anette Hjelte.
Möts igen
Efter mötet på Skarpatorpsskolan får skolledningen chans att ge ett nytt och tydligare svar på kraven från facken.
"Vi har lyssnat in vad Sveriges Lärare inte är nöjda med i vårt svar på deras framställan. Arbetet med att förtydliga våra åtgärder pågår", skriver huvudrektorn Marion Sarmiento i ett mejl till Mitt i.
Före jullovet ska parterna mötas på nytt. Om facken är nöjda med skolledningens handlingsplan kan anmälan dras tillbaka. Annars är det Arbetsmiljöverket som avgör om skolledningens åtgärder är tillräckliga.
– Före årsskiftet räknar vi med ett beslut, säger Anette Hjelte.