Mitt i har tidigare rapporterat om situationerna på återvinningsstationerna i Järva, som länge haft problem med nedskräpning och olovlig dumpning av avfall och bråte.
För några veckor sedan hade det gått så långt att Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som förvaltar stationerna, testade att sätta in väktare kvälls– och nattetid.
– Vi satte in väktare torsdag till söndag. Det här gjordes på sammanlagt fyra stationer; Dragonplan och Hallonbergsplan i Sundbyberg, samt vid Kista centrum och vid Ainogången i Akalla. Det är en riktigt dyr, väldigt sällsynt insats som vi tvingas stå för helt själva, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.
Väktarna lyckades stoppa ett antal personer som varit på väg att dumpa grejer, och informerade dessa om att det är olagligt. Under tiden de fanns på plats var det förhållandevis lugnt, berättar Annika Ahlberg.
– Det här var en temporär insats som är en del av ett åtgärdsprogram som vi testar. Nu ska vi följa upp hur det här gick, och ta kontakt med ansvariga från kommunerna. Men det är alldeles för kostsamt med väktare på lång sikt.
"Förstör för så många"
Mitt i har tidigare rapporterat om att FTI meddelat att de funderat på att ta bort stationerna om problematiken fortsätter i samma utsträckning.
Det är fortfarande en möjlig lösning, men som också skulle ha många negativa konsekvenser, tror Annika Ahlberg.
– Tar vi bort en station kommer vi inte kunna få ut någon ersättningsstation och då kanske folk slutar källsortera, vilket inte alls vore bra. Tittar vi på var och en av de berörda stationerna får vi in ungefär 30 ton källsorterade plast-och pappersförpackningar per år, det är enorma mängder.
De flesta sorterar alltså sitt avfall som man ska.
– Det är ytterst få människor som beter sig på det här sättet, som av ren idioti och okunskap slängar avfall på marken. Det förstör för så många, säger Annika Ahlberg.
Hon är förvånad över att fler inte kör sina sopor till rätt plats.
– I många av fallen har man redan tagit sig till stationerna med fordon, eftersom det är stora mängder kläder, leksaker, skrot eller annat avfall som dumpas. Då undrar man naturligtvis hur det kommer sig att man inte bara kört till en återvinningscentral i stället.