– Jag blev lite paff. Okej att de har det i centrumet men jag tycker det är jättefel att det har införts i ett läkarhus. Av de som kommer dit är många pensionärer som inte har så gott ställt, säger Farstabon Helena Björkander, 49.

Helena Björkander är kritisk till avgiften.

Helena Björkander är kritisk till avgiften.

Privat

Hon gjorde upptäckten när hon skulle besöka öron-näsa-hals-kliniken här om veckan. Då satt betaldosor monterade vid toaletterna i korridoren utanför klinikerna på våning 2.

Sågas av vårdgivare

Avgiften har blivit en snackis både bland besökare och personal.

– Vi får klagomål hela tiden, säger en anställd på ett av vårdföretagen, och riktar hård kritik mot centrumägaren Stadsrum fastigheter:

– Det är skandal! Vi har äldre och sjuka patienter som kommer till oss, vissa åker färdtjänst, går på vissa mediciner, kanske äter urindrivande. Det måste finnas toalett att gå på utan att det ska ha en ekonomisk påverkan. Vi måste även kunna ta oss in på toaletten om någon skulle bli sjuk där inne.

Den anställde poängterar att många av Läkarhusets kliniker har ett stort upptagningsområde.

Numera måste man blippa betalkortet för att få gå in och kissa.

Numera måste man blippa betalkortet för att få gå in och kissa.

Helena Björkander

– Folk som kommer hit är inte bara från Farsta, många har rest långt från södra delarna av länet och kan behöva gå på toaletten när de kommer fram.

Centrumägaren: ”Upp till var och en”

Kritiken ska ha framförts till Stadsrum fastigheter men utan resultat.

”Läkarhuset är ingen vårdcentral. Alla vårdenheter är egna företag. Det är upp till var och en att ha toaletter för sina patienter i sin lokal”, skriver Hanna Strand, marknadsområdeschef Farsta, i ett mejl.

Som Mitt i berättat tidigare pågår en digital namninsamling mot centrumets toalettavgifter. I skrivande stund har 377 personer skrivit på. Mitt i frågar Hanna Strand hur hon ser på det.

”Jag respekterar alla kunders enskilda synpunkter. Alla synpunkter är viktiga för oss och vi lyssnar och tar till oss. Men viktigt för oss är att Farsta centrum bjuder på en härlig upplevelse, att Farsta centrum är en hel, ren och trygg plats att vara på.”

Sedan tidigare har Stadsrum fastigheter motiverat toalettavgiften med att det blir lättare att hålla toaletterna fräscha.