I början av oktober gjorde stadens livsmedelsinspektör ett oannonserat besök på ett bageri i söderort. Det stod klart att lokalen hade ovälkomna gäster.

Livsmedelsinspektören Ola Kotsalainen konstaterade råttbajs och spår efter råttor på flera platser. Bland annat hade jässkåpet i bageriet gnagspår. Staden hade också fått in ett anonymt tips om att en eller flera råttor synts till i bageriet.

– Det är aldrig bra med djur som springer omkring löst i en livsmedelshantering. De har bakterier på sig. Råttor rör sig i miljöer som är smutsiga och kan föra med sig både bakterier och virus, säger livsmedelsinspektören Ola Kotsalainen.

En råtta hävdar ägaren

I samtal med Mitt i menar ägaren dock att problemen inte varit stora. Och att problemet härrör från en råtta som sprungit in genom öppen dörr från ett närliggande bygge.

– Vi ringde Anticimex och det gick jättebra. De genomförde sanering, säger han.

Men staden såg allvarligare på fynden. Råttor riskerar bland annat att sprida salmonella. Livsmedelsinspektören beordrade därför omedelbar stängning av bageriet.

– Råttor kan vara bärare av flera sjukdomar, säger Ola Kotsalainen.

Agerade efter stängning

Det satte fart på företaget. Efter två dagars stängt kunde bageriet öppna igen. Och vid sitt återbesök i förra veckan var Ola Kotsalainen nöjd.

– Lokalen är tillräckligt bra tätad och sanerad. Nu är de extra vaksamma och kan vidta åtgärder. De har också hjälp av Anticimex.