Varje morgon och kväll bakas det på Konditori Kaveh.

Allt ska vara hemlagat, gjort från grunden och färskt hela tiden, enligt bagare Kaveh Khaledi – annars kan det lika gärna få vara.

Lokalerna på Sibeliusgången 26A i Akalla, som tidigare var ett bankvalv, har nyligen genomgått en förvandling.

Bakmaskiner, mjöl och ägg

De tjocka valvsväggarna har fått sällskap av olika bakmaskiner och kylrum, och i stället för kontanter och guld förvaras här nu mjöl, ägg och andra råvaror.

– Mycket av det vi behöver finns inte i Sverige, så vi köper in. Det blir något speciellt med smakerna, vi vill att det ska vara så autentiskt det bara går, säger Ali Taheripour, medgrundare till verksamheten.

Bagaren Kaveh bakar varje morgon och varje kväll. Får bakverken ligga i mer än en dag säljs de ut till extrapris eller kasseras.

Bagaren Kaveh bakar varje morgon och varje kväll. Får bakverken ligga i mer än en dag säljs de ut till extrapris eller kasseras.

Emma Löf Hagström

Ordet sprids

Ali och Kaveh hade varit bekanta med varandra i flera år. Ali brukade handla från Kaveh när han jobbade på ett annat konditori, och de började så småningom prata om att starta något tillsammans.

När möjligheten uppkom att få tillgång till lokalen i Akalla, i närheten av där de båda bor, gjorde de slag i saken.

Öppnade i slutet av mars

I slutet av mars slogs portarna till det nya konditoriet upp.

– Det har gått bra hittills, folk hittar sakta men säkert hit. Om folk tycker om det så sprids ordet, nya ansikten dyker upp. Vi har haft kunder som tagit sig från andra sidan stan bara för att handla av oss, säger Ali.

Kaveh har arbetat som bagare i över 25 år. Nu håller han till i ett nyrenoverat bankvalv i Akalla.

Kaveh har arbetat som bagare i över 25 år. Nu håller han till i ett nyrenoverat bankvalv i Akalla.

Emma Löf Hagström

Ska kännas som hemma

Allt som serveras på bageriet är traditionellt persiskt: Kakor, bakelser, tårtor, bröd, andra slags bakverk.

– Förutom baklavan då, den kommer från Turkiet, men det känns som ett måste att servera här i Järva, ler Ali.

Kaveh har arbetat som bagare i över 25 år, och har många olika specialiteter, enligt Ali. Målet är att det ska smaka precis som att sitta på valfritt kafé i Teheran.

– Vi har haft besökare som inte varit i Iran på över 30 år, som kommit in och sagt att "nu är jag tillbaka till när jag var liten i Iran och fick smaka bakelse av pappa". Det är allt vi vill, att det ska kännas precis som hemma, då har vi lyckats, säger han.