Ett skrik från en gäst riktade uppmärksamheten mot djuret. Det hade letat sig in under möblerna på uteserveringen – inte till Röde orm på Hornsgatan, som man kan tro – utan till restaurang Il Siciliano vid Nytorget.

– Vår mat är så bra att till och med ormar söker sig hit, säger krögaren Norma.

Snoken fångades in och lades i ett glas, därefter släpptes den ut i naturen.

– Det gick hur bra som helst. Den var lugn och snäll.

Liftat in till stan

Restaurangen i fråga ligger på Skånegatan 84.

– Oj, det var spännande. Det är verkligen mitt i stan, säger Ludvig Palmheden vid Naturhistoriska riksmuseet, som i flera års tid studerat snokar.

Arten i fråga kallas även vattensnok för att den gärna håller sig nära vatten, berättar han. Det finns platser på Djurgården och i Nackareservatet där de gärna slingrar sig fram.

– Den kan ha vandrat eller simmat därifrån, men inte många gånger har jag hört om snokar så här centralt.

Det kan vara så att ormen åkt snålskjuts med en varuleverans.

– Det är mycket troligare än att den själv skulle tagit sig in till smeten, det är inget lämpligt habitat för en snok.

Ludvig Palmheden publicerade tidigare i år en studie om hur snokar påverkas av klimatförändringar, baserat på data som samlats in 1942–2009.

Ludvig Palmheden publicerade tidigare i år en studie om hur snokar påverkas av klimatförändringar, baserat på data som samlats in 1942–2009.

Emma Engvall

Fridlysta arter

Alla ormar är fridlysta i Sverige, så stöter man på en ska den lämnas i fred. I det här fallet så tycker Ludvig Palmheden dock inte att det var dumt ormen lyftes bort.

– Jag kan bara uttala mig ur snokens perspektiv – det var bra att den fick hjälp att komma i väg så den inte blev ihjältrampad. Det var nog det mest gynnsamma för den.

Han understryker också att snokar är helt ofarliga och inte giftiga.

– Ser du en snok bör du beundra den och tänka på att den är fin. Blir den störd flyr den ofta undan, annars är dess främsta försvar att spela död. Den lägger sig på rygg och gapar.

– Jag har till och med sett individer som går in i ett skådespel där de spottar blod ur munnen för att verkligen se döda ut. Senare kvicknar de till och slingrar iväg som om inget har hänt.