Projektet har pågått under två veckor på stadens sommarfritids på Parkskolan i Hagalund.
Nu är de unga arkitekterna ivriga att visa upp sina alster som snart – förhoppningsvis – fylls med kvitter och fågelfamiljer.
– Vi pratar mycket om natur och djur på NO-lektionerna, att man inte får förstöra naturen. Då känns det bra att hjälpa fåglarna, säger Nikan Khosrowjerdi som går i trean på Parkskolan.
Samarbete, tålamod och kreativitet – här kikar Elly Hjortsberg in i en av fjorton holkar som är resultatet av barnens sommarfritids.
Mikael Andersson
Barnen har sågat, slipat, borrat. Det har slipats och målats. En stundtals mödosamt arbete.
– Det tog lång tid att såga. Det ser enkelt ut men det är jättejobbigt, berättar Elly Hjortsberg i tvåan.
Återstår nu att klättra upp i träden, då får en vuxen hjälpa till, runtom skolan och sätta upp de fjorton holkarna.
Bibblan blev verkstad
Eleverna är förväntansfulla – blir det en mes som flyttar in först? Kanske en trast? Den näpna kungsfågeln är häftig, Sveriges minsta art har de lärt sig.
– Jag hoppas att många fåglar vill flytta in och lägga ägg. Metallplattan är för att inte hackspetten ska hacka upp hålet och picka sönder äggen, förklarar Noell Seck, årskurs två.
Elisabet Brömster på Solna naturskola har hållit i trådarna och var den som lät förvandla Parkskolans bibliotek till snickerboa under två sommarveckor.
Elisabet Brömster från Solna naturskola förvandlade bibblan till verkstad.
Mikael Andersson
Många barn har fastnat för den lilla kungsfågeln.
Mikael Andersson
– Vi ville göra något för Hagalund, låta barnen lära sig om sin närmiljö och skapa något beständigt och hållbart för att hjälpa naturen. De älskar att jobba med händerna, oj, vad de har slitit! Det har lyst i ögonen på dem när de fått snickra och såga.
Hur tufft är det för småfåglar att hitta bostäder?
– Det finns alldeles för lite träd i storstadsområdena. Äldre träd sågas ned och ersätts med nyplanterade som fåglarna inte vill bo i. Genom att sätta ut holkar i gamla träd hjälper vi naturen på traven och får fler fåglar att sjunga, mer lugn och harmoni.
Men nu flyttar de väl söderut?
– Så är det, många flyttar men när de kommer tillbaka kommer de ha en massa nya, snygga bostäder, säger Elisabet Brömster.
– Jag tror fåglarna stannar ett tag till. Det är fortfarande varmt ute, påpekar Noell Seck.