”Homerun” och ”hit and run”. Det haglar av engelska uttryck inom basebollen och några känns säkert bekanta även för alla svenskar som aldrig satt sin fot på en basebollarena.
– Raincheck kommer också från basebollen. När det regnade och inte gick att spela fick folk en biljett för att komma tillbaka en annan dag, säger Stockholm Monarchs Thomas Claesson som tillhör en av Stockholms viktigaste baseboll-familjer.
Mitt i befinner sig på Skarpnäcks IP och för motståndet i den internationella kvalturneringen som hölls för ett par veckor sedan stod engelska London Capitals, litauiska Kaunas County, finländska Tampere Tigers och polska Kutno.
Ett femtiotal åskådare på plats mot finländarna. På planerna bakom tränade lag i cricket. Skarpnäck är ett centrum för sporter som är små i Sverige.
Anders Björklund
Den svenska flaggan vajar i topp. I hytten högst upp på läktaren styr bildproducenten över direktsändningen på nätet. Härifrån drar de också i gång nationalsångerna när spelarna radar upp sig inför match.
Kepsen av för den svenska nationalsången. Bakom det finska laget i orange som redan sjungit "Vårt land" (Maamme på finska)
Anders Björklund
Bildproducent Thomas Lundin högst upp i sekretariatet. Närmast speakern Robert Claesson, sedan resultattavel- och musikansvarige Ante Carlstedt och protokollansvariga Jonas Holmberg och Nicolai Quaglia.
Anders Björklund
– Det är otroligt kul. Matcherna visar hur svensk baseboll står sig internationellt, säger 25-årige Linus Holmberg som är en av lagets nyckelspelare.
I alla fall dessa dagar stod sig svensk baseboll bra. Matchen mot London Capitals slutade efter en nagelbitare i vinst. Både litauerna och polackerna fick stryk med övertygande siffror. Och finländarna från Tammerfors tvålades till med hela 17–2.
Stockholm Monarchs i vitt kastar och orangeklädda Tampere Tigers nära träff. Matcherna spelas i nio omgångar men redan efter den första ledde Stockholm med 5-0.
Anders Björklund
Benjamin Mullen, med SM-guld på 400 meter löpning 2016, drar till för att sedan bege sig ut mot baserna på planen.
Fredrik Boström
Europeiska finrummet
Succén innebär att Stockholm nästa år spelar vad som motsvarar Champions League i fotboll. Det vill säga en finalturnering med de bästa europeiska lagen.
Men här får jämförelserna med de två sporternas europeiska finrum stanna.
Medan spelarna i Champions League har miljonlöner och uppträder inför fullsatta arenor så är spelarna på Skarpnäcksfältet amatörer.
– Vi ansökte om att få hålla i kvalet så slipper spelarna ta semester och betala för resor och hotell, säger landslagsmeriterade baseboll-nestorn Robert Claesson som började spela i Skarpnäck på 1960-talet.
Efter storsegern mot Tammerfors gick spelarna i Stockholm Monarchs ut för att iordningställa planen för nästa match. Och både före, under och efter den två timmar långa matchen cirkulerar funktionärer, de så kallade eldsjälarna, som är så viktiga för svensk breddidrott. Föreningen har runt 100 spelare från barn till seniornivå.
Familjen baseboll
I den ekonomiskt viktiga kiosken där fika, mat och basebollkepsar säljs står Yvonne Claesson som också är ordförande i klubben.
Familjen baseboll är inte fulltalig när de ställer upp. Men här är i alla fall fall Yvonne och Robert Claesson i mitten med sönerna Jacob och Thomas samt barnbarnet Emil.
Anders Björklund
Yvonne och Robert Claesson i Bagarmossen fick tre söner som alla började spela baseboll. Det är inte ovanligt att sporten går i arv.
Med i nuvarande lag finns Jacob Claesson. Spelaren Linus Holmgren, uppväxt i Länna, är ett annat exempel.
– Det var min storebror som gillade brännboll i skolan. Då berättade farsan om något som hette baseboll. Vi började spela här. Den som vill spela får vara beredd på att resa en bit.
"För många av oss är detta de enda internationella matcherna vi spelar." säger Linus Holmberg som fångat en boll och kastar för att stoppa finländarna.
Fredrik Boström
Siktar mot toppen
Var den europeiska finalturneringen ska gå nästa år är ännu inte bestämt. Men där kommer i alla fall Stockholm få sällskap av Rättvik. De stod också för motståndet i finalen i höstas när Stockholm tog SM-silver.
Den här säsongen har Stockholm tappat en del spelare samtidigt som nya anslutit från juniorlaget. De unga har gjort det bra och siktet är även i år högt inställt.
– Vi siktar alltid mot toppen, säger Linus Holmberg.