Sex dagar i veckan är Funda Erdogdu på plats i baskethallen. På träningar, seriematcher och cuper. När hennes egna döttrar spelar förstås, men även när andra Vibylag lirar är hon där och stöttar.

– All min fritid går till basketen. ”Du behöver inte ha ett hus, du kan sova här i hallen” sa de en gång till mig, säger hon och skrattar.

Hon spelade själv basket i några år när hon var liten. Kärleken till sporten väcktes på nytt för fyra år sedan då hennes döttrar, i dag 10 och 12, började spela.

– De hade testat olika sporter men fastnade för basket och började i Viby. Det är en så inkluderande och familjär klubb. Båda satsar på basketen och har testat med andra klubbar, men de är kvar i Viby för att de trivs och för att det är så bra stämning.

Hejar och trummar

Fundas man är hjälptränare i båda döttrarnas lag, och själv är hon team manager i äldsta dotterns lag. 

– Oftast är vi med hela familjen på alla träningar och matcher, sex dagar i veckan, säger hon.

Som team manager är det mycket administration. Skicka ut kallelser, anmäla till cuper, fixa aktiviteter. Men Fundas engagemang stannar inte där.

Hon fixar kaffe och skjutsar barn, stöttar, lyssnar och kramar. Och på läktaren skapar hon stämning med trumma och hejaramsor – ofta oavsett om hennes egna barn deltar eller inte.

Trumman på läktaren har väckt viss uppmärksamhet, berättar Funda. "Jag börjar nästan bli känd bland de andra basketlagen i Stockholm nu", säger hon.

Trumman på läktaren har väckt viss uppmärksamhet, berättar Funda. "Jag börjar nästan bli känd bland de andra basketlagen i Stockholm nu", säger hon.

Privat

– De flesta lag vi möter tycker att det är kul men för ett par veckor sedan var det ett lag från Göteborg som sa att det blev ett stressmoment för dem. Då slutade vi.

Prestation inte det viktiga

Även om kärleken till Viby Basket är stark är Funda noga med att resultatet på planen inte är det viktigaste.

– Sporten handlar om att samarbeta och bygga gemenskap och respekt för varandra. Och så klart att ha roligt. Det viktiga är inte den fysiska prestationen utan att det är en trygg miljö där alla får utvecklas som spelare och som individer, säger hon.

Funda är även en eldsjäl i sitt yrkesliv som studie- och yrkesvägledare på Runbackaskolan och på Turebergssjolan. Där vägleder hon ungdomar att hitta sin riktning och förstå vikten av att delta i meningsfulla aktiviteter.

– Jag älskar mitt jobb och känner ett ansvar att ge extra stöd till de elever som behöver det.

"Ser det som en teaminsats"

Men det är som idrottsförälder hon har uppmärksammats nu. Funda är en av tio finalister i Sverige som kan vinna Årets Sportförälder – ett pris som årligen delas ut av Scandic. Vem som tar hem utmärkelsen blir offentligt i januari.

– Det är hedrande att bli nominerad, men jag ser det som en teaminsats – det är många föräldrar som finns för sina barn och stöttar både på och utanför planen. Samtidigt hoppas jag att ännu fler föräldrar kan se värdet i att hitta en balans mellan att vara engagerad supporter utan att förlora sig i tävlingshets och stress.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!