Längs med Norrortleden, där den korsas av Arningeleden är barrskogen inte längre grön. I ett område på nästan tre hektar reser sig många trädstammar vitaktiga och kala.
Orsaken är bävern.
I höst ska kommunen återigen försöka komma till rätta med problemet.
– Bäverstammen har växt sig stor och den kan inte längre vara kvar i området, säger Yolanda Karlsson, ekolog på Täby kommun.
Ska jagas
Trafikverket har ett dikessystem som går under Norrortleden och i området finns trafikdammarna som är till för att rena bort kemikalier, om det sker en olycka.
I det området har bävrarna levt i år. De dämmde så vatten samlades i skogen och när dämmet till slut brast översvämmades golfbanan intill och skogen.
Nu ska kommunen se över hur de kan få bort bävern från området. På längre sikt vill de besluta om områden där den inte kan bo.
Stefan Källstigen
Kan förstöra vägen
Problemet är att Norrortsleden kan ta mycket skada av vattnet berättar Yolanda Karlsson.
– När de dämmer upp kan de trycka vatten mot vägbanken som riskerar att skada den, de finns även risk att de bygger bon i den. Dämmer de i dagvattendammarna så kan de sättas ur funktion, säger hon.
Trafikverket har tidigare skickat dykare för att rensa trumman under vägen samt satt upp skydd som försvårar för bävern att dämma där, vilket gav effekt.
Men trots åtgärder så stannar djuret kvar i området.
– De har två bäverhyddor i närområdet och här kan de inte vara, för att få ta bort hyddorna där de bor måste vi först skjuta bävern, nu ska vi ut till platsen för inspektera, säger Yolanda Karlsson.
Kan påverka elsystemet
Bävern finns inte bara vid Norrortleden. Vid Myrängdammarna i Täby har kommunen beslutat att bäver ska bort, då de hotar el-ställverket och hästhagarna.
– De fällde träd och det skapade strömavbrott för två år sedan. Sen dämmer de upp dikessystemet då kan det bli översvämningar vid ställverket som är en samhällsviktig funktion, säger Yolanda Karlsson.
Under hösten sköts några bävrar. Andra föll offer för trafiken.
– Tre dog faktiskt för att de blev påkörda, säger Täby viltvårdare Torbjörn Röste.
Men under sommaren såg kommunen aktiviteter i området igen och jakten ska nu fortsätta i höst.
Bävern har ingen naturlig fiende i Täby, därför måste beståndet begränsas. Bilden är en genrebild.
Lars-Ingar Olsson
Svårt att hitta dem
Viltvårdaren säger att det kan vara trixigt dels då de är nattdjur. Han vittnar även om att privatpersoner ringer om bävrar.
– Nu känns som de som att det finns i de flesta vattendrag, säger han.
Enligt kommunen bor de på ett tiotal platser i Täby. När de kommer för tätortsnära blir de ett problem.
Ska träden vid Norrotsleden fällas?
– Vi ska se över vilka som måste fällas, sen kommer barrträd att växa upp naturligt , säger Yolana Karlsson.
Hur ska ni långsiktigt komma till rätta med bäver?
– Den var ju utrotad förut och nu har den återhämtat sig vilket är bra. Men vi måste hitta balansen så den kan finnas kvar men samtidigt inte förstöra, säger Yolanda Karlsson och fortsätter:
– Men vi måste minska populationen i framtiden.
Hade kommunen kunnat göra mer?
– Vid Myrängsdammen hade vi kunnat jobba snabbare, men vi valde har testat alternativa lösningar innan vi beslutade om jakt.