Samtliga politiker i bygg- och miljönämnden förutom SD valde att förbjuda all verksamhet i grustaget på fastigheten Lindormsnäs 1:5 vid deras möte den 14 november. Förbudet består i att: "Fortsatt ta emot schaktmassor både som avfall och produkt på fastigheten Lindormsnäs 1:5".
Beslutet att förbjuda verksamheten grundar sig i att verksamhetsutövaren, företaget CR Concrete Recycling AB, har tagit emot och lagt upp schaktmassor på fastigheten i en långt mycket större volym än vad som anmälts till bygg- och miljönämnden att man ska hantera.
Grustaget förbjuds att ta emot schaktmassor. Arkivbild.
Läsarbild
Kommunens tjänstemän har låtit mäta in hur mycket det rör sig om. Dessa mätningar kan konstatera att 100 000 kubikmeter mer schaktmassor än vad som anmälts finns på fastigheten. Företaget har anmält att man ska ta emot 154 250 kubikmeter, enligt mätningarna finns det 258 387 kubikmeter.
Ett likartat förslag till beslut gällande ett förbud fanns uppe vid nämndens möte i augusti. Då röstade alliansen med stöd av SD på återremiss. I protokollet stod att läsa att man ville ”Ge tillfälle till mer kommunikation med verksamhetsutövare och beslutsfattare i politiken innan ärendet avgörs.”
Det här fick hård kritik från S och V.
Novembermötet var enigt
Den 11 oktober hölls ett möte mellan berörda parter. Här deltog företagets vd Peter Viklund, hans juridiska ombud och politiker från bygg- och miljönämnden samt tjänstemän från samhällsbyggnadskontoret.
– Mötet ingick i att vi ville få alla fakta på bordet. Vi har också haft möten med kontoret där man fått redogöra i lugn och ro för ärendet, inte bara ha en dragning vid sittande nämnd. Vi har ägnat oss åt informationsinhämtning, och kommit fram till att vi bör gå på kontorets förslag, säger Martin Normark (L), ordförande, bygg- och miljönämnden.
Martin Normark (L), bygg- och miljönämndens ordförande.
Pressbild
Syftet med förbudet
Nu har politikerna meddelat och beslutat om ett förbud, därigenom ligger bollen hos företaget vad som blir nästa steg.
– Vi har tagit ett beslut om det här förbudet. Då ligger det på företaget att avgöra hur de går vidare. Det är inte på oss att bedöma, Martin Normark (L), ordförande, bygg- och miljönämnden.
Verksamheten kan välja att överklaga, ansöka om ett nytt tillstånd eller inte göra något alls.
Peter Viklund har ännu inte tagit del av nämndens beslut. Han vill inte kommentera beslutet närmare innan han läst det, säger han tll Mitt i.
Bygg- och miljönämndens beslut kan överklagas hos länsstyrelsen.