När Vårbergsbon Carina Olsson kommer ut från Ica Kvantum i SKHLM har hon en matkasse fylld med basvaror över axeln. Youghurt, ost, bröd och lite annat finns i den. Hon handlar oftast här.

– Här finns varor jag känner igen och ett utbud jag tycker om. Det är jätteviktigt för mig, säger hon och blir bestört när hon får veta att butiken ska läggas ner.

– Å nej, det kan inte vara sant! Var ska jag handla då? Det blir besvärligt för mig, säger hon.

Beskedet att Ica Kvantum i Skärholmen ska läggas ner kom i mitten av augusti. Det är en stor förändring för Skärholmsborna eftersom butiken funnits där sedan 2006. Orsaken är bristande lönsamhet.

– Butiken har kämpat med att nå lönsamhet ända sedan start och vi har tyvärr inte lyckats i våra ansträngningar att nå en positiv resultatnivå. Därför har vi tagit ett inriktningsbeslut om att inte förlänga hyresavtalet, säger Calle Fahlin, chef för butiksnät & etablering vid Ica Sverige.

Kalle Fahlin, Chef för Butiksnät & etablering på ICA Sverige.

Kalle Fahlin, Chef för Butiksnät & etablering på ICA Sverige.

Pressfoto

Hyresavtal går ut

Carina Olsson är inte ensam om sin reaktion. I lokala sociala medier uttrycker många ilska och besvikelse över att ännu en matbutik stänger i SKHLM. Så sent som i januari lämnade Coop gallerian, också på grund av dålig lönsamhet.

– Vi har förståelse för att stängningen av butiken påverkar området och beklagar detta. Samtidigt finns det flera Ica-butiker i närområdet, säger Calle Fahlin och nämner dem som finns i Kungens Kurva, Vårberg och Sätra.

Stängningen har ingenting med hyresnivån att göra, utan beror helt på den låga "försäljningsvolymen", enligt honom.

"Vi gör allt vi kan"

Hyresvärd är fastighetsföretaget Grosvenor som äger SKHLM-gallerian. Grosvenor tecknade ett 10-årigt hyresavtal med Ica 2014, ett avtal som Ica nu alltså väljer att inte förhandla om.

– Det är tråkigt, tycker vi. Vi vill väldigt gärna ha en större matbutik i vårt centrum. Vi har därför långt gångna diskussioner med andra, intressanta aktörer. Jag skulle gärna berätta om det men eftersom inget är påskrivet går det inte. Det kan bli om någon månad, säger Christian Bouvier, representant för Grosvenor.

Christian Bouvier konstaterar att närliggande Kungens kurva blivit den plats dit människor från grannområdena åker, medan Skärholmen mer blivit en ställe för lokalborna att handla på. Grosvenor försöker vända trenden och lyckades till exempel få tillbaka Åhléns i början av året.

– Vi gör allt vi kan. Det finns många som tror på Skärholmen, säger han.

"Det blir tråkigare när Ica Kvantum försvinner", säger Anna Chabounina som arbetar i Skärholmen och oftast väljer Ica Kvantum när hon ska handla här..

"Det blir tråkigare när Ica Kvantum försvinner", säger Anna Chabounina som arbetar i Skärholmen och oftast väljer Ica Kvantum när hon ska handla här..

Märta Lefvert

"Det blir tråkigare"

Utanför ICA Kvantum beklagar Anna Chabounina stängningen.

– Jag jobbar i området och brukar oftast handla här. Här finns saker jag vill ha som andra matbutiker här saknar. Det blir tråkigare här utan Ica Kvantum, säger hon.