Det är dags för Biskopsgården på Hisingen att utvecklas. Startskottet var en workshop vid årsskiftet där representanter från kommunala förvaltningar och bolag samlades och spånade.
Sedan dess har även de boende fått möjlighet att säga sitt i såväl en enkät som med stadsutvecklare på plats i stadsdelen.
– Flera svarar att Biskopsgården är ett grönt område med närhet till naturen och området har ett centralt läge i staden. Det tar 15 minuter med spårvagn från Brunnsparken till Vårväderstorget, säger Anna Rudholm, projektledare, planavdelningen, Stadsbyggnadskontoret.
Otryggt och gäng
Samtidigt handlar många svar om att Biskopsgården upplevs som ett otryggt område som ofta sammankopplas med gängkriminalitet.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/sa-ska-foraldrarna-i-biskopsgarden-vanda-trenden/repscd!yC3MSGrccEZ01IJz8OIMcA/
– Stadsdelen uppfattas som fint men med dåligt rykte.
För att locka fler till området föreslår de boende i enkäten bland annat; ett nytt kulturhus, unika evenemang och utveckling av Svarte mosse som lek-, idrott- och rekreationsområde. Man vill också se fler mötesplatser som simhall och biograf.
Tidig dialog med boende
Enligt Anna Rudholm är det viktigt att föra en dialog med de boende i ett tidigt skede. Flera delar som kommunen menar är i behov av förändring tar avstamp i invånarnas synpunkter. Det handlar bland annat om hur kollektivtrafiken kan utvecklas, hur parkeringsplatser och kulturmiljön påverkas av nybyggen och hur torgen kan utvecklas.
Vad händer nu i arbetet med att utveckla Biskopsgården?
– Vi på stadsbyggnadskontoret ser behovet av bostäder i olika upplåtelseformer, nya stråk och att Biskopsgården behöver kopplas samman bättre med resten av Göteborg. Det behöver även bli en mer sammanhållen och tryggare stadsdel. Allt det här kommer att forma ett program för Biskopsgården som i sin tur kommer tur kommer ligga till grund för framtida detaljplaner.