För resten av skolan är det dags för lunch men inte i e-sportsalen. Tangentbordet lyser upp i regnbågens alla färger när Johan Al-Qabboo, 16, slår sig ner framför datorn och loggar in för att spela Counter-Strike 2.

Han går teknikprogrammet, men det som finns i salen är anledningen till att han sökte sig till Tumba gymnasium.

– Jag längtar till e-sportlektionerna, det gör skolan roligare.

För ett år sedan introducerade Tumba gymnasium en e-sportslinje, där elever på vissa program kan kombinera sina studier med e-sport i form av individuellt val. Nu tar skolan nästa steg och startar nationell idrottsutbildning (niu), som är för unga som vill plugga och samtidigt elitsatsa inom idrott.

– Vi hoppas att eleverna som går ut ska inspirera andra att satsa på sina drömmar och tro på sig själva, säger biträdande rektor Andreas Hammarstedt.

Andra gymnasier som får niu-utbildningen har tagit in professionella spelare och skolat om dessa till coacher. Tumba gymnasium gör precis tvärt om, vilket biträdande rektorerna Andreas Hammarstedt och David Månsson tror är en fördel då eleverna får riktiga lärare med e-sportkunskaper.

Andra gymnasier som får niu-utbildningen har tagit in professionella spelare och skolat om dessa till coacher. Tumba gymnasium gör precis tvärt om, vilket biträdande rektorerna Andreas Hammarstedt och David Månsson tror är en fördel då eleverna får riktiga lärare med e-sportkunskaper.

Stefan Källstigen

Ansökan till hösten 2025 stänger 1 december och konkurrensen är stenhård. Intagningen är nationell och det finns bara tio platser för Counter-Strike 2-spelare och fem platser för Dota 2, två av de största spelen inom sporten.

Saknad utbildning

Fem till sex timmar i veckan går åt till niu och utöver spel ska eleverna undervisas i strategi och samarbete. På schemat står även bland annat kostlära och psykologi.

Enligt Hannes Vestberg, en av lärarna inom e-sport, är niu svårslaget för den som vill elitsatsa.

– De får kontakter i branschen och vi hjälper dem att optimera sin tid.

– Det är bra att träna på sådant som man kanske inte är så bra på och lära sig om strategi, fyller Johan Al-Qabboo i.

Precis som inom alla sporter blir inte alla som satsar på e-sporten proffs. Förhoppningen är därför att eleverna som går niu ska få kunskap om och inblick i andra delar av branschen, som livesändning av matcher.

– Det är en enorm industri som bara växer. Du får tycka vad du vill om e-sport men du kan inte blunda för verkligheten, säger biträdande rektorn David Månsson.

Det har länge funnits ett behov av att skapa förutsättningar för de som vill satsa på e-sporten och samtidigt klara av studierna. Det menar Sammi Kaidi, ordförande för Svenska e-sportförbundet. Niu riktar sig främst till spelare som vill satsa på en karriär inom e-sport och ligger bra till i nationella rankingar.

Sammi Kaidi, ordförande i Svenska e-sportförbundet.

Sammi Kaidi, ordförande i Svenska e-sportförbundet.

Ludvig Kullberg

– Vi tycker att det är väldigt positivt, det är något vi har saknat.

Bra med backup

En av fördelarna med den nya utbildningen hoppas han är att ungas elitsatsning får en annan seriositet.

– Vi ser att det kan ge ringar på vattnet i andra frågor som vuxna och föräldrar ställer sig, ifall det här är en idrott och om det är sunt för ens barn att syssla med det.

Det är fortfarande främst killar som elitsatsar inom e-sport och skolan ska jobba för att locka fler tjejer till utbildningen. David Månsson hoppas på en bättre könsfördelning i klasserna framöver.

Både Johan Al-Qabboo och kompisen Markous Tochan, 16, vill elitsatsa på e-sporten men tycker det är bra att ha gymnasieutbildningen som backup.

– Man vet aldrig, det handlar mycket om tur. Men det är till hundra procent det här jag vill göra, säger Markous Tochan.