I juni i år stängdes slutligen Rysseviken lågtröskelboende på Gålö efter flera års rapportering om missförhållanden för de boende.

Den 28 augusti försattes bolaget som driver det, Gysingeupplevelser AB, i konkurs i Gävle tingsrätt. Men redan i juli i lämnade fastighetsbolaget Victoriahem in en stämningsansökan mot bolaget. Victoriahem har sedan 2010 hyrt ut lägenheter och och en lokal i Brandbergen till bolaget. I dag rör det sig om fyra lägenheter.

Även där har Gysingeupplevelser drivit ett boende, där flera personer delar på gemensamma utrymmen men har egna rum. Det rör det sig om människor som är i akut behov av bostad, men till skillnad från Rysseviken råder krav på att man ska vara fri från missbruk.

Rysseviken på Gålö stängdes ner av brandförsvaret i början av sommaren.

Rysseviken på Gålö stängdes ner av brandförsvaret i början av sommaren.

Anna Ludvigsson

Slutade betala hyra

Men bolaget har inte betalat någon hyra till Victoriahem för lägenheterna sedan slutet på förra året. I måndags kom en dom om en förlikning mellan Victoriahem och konkursboet. Gysingeupplevelser ska enligt domen nu betala ut 716 292 kronor samt lämna lokalerna i Brandbergen.

Enligt Alexander Svanberg, områdeschef på Victoriahem, ser företaget positivt på att det nu finns en dom. Men den juridiska processen pågår fortfarande.

"Företagets ägare har varit oanträffbar för oss väldigt länge, så jag misstänker att så är fallet för många andra motparter också", skriver han i ett mejl till Mitt i.

De boende bor kvar i lägenheterna och Victoriahem har sedan en tid tillbaka sökt kontakt med samtliga. Det finns inget sista datum satt för avflytt och fastighetsbolaget hoppas skriva hyresavtal direkt med dem i stället för bolaget.

"Vi har en nära kontakt med kommunen i de fall personer behöver avflytta från lägenheterna/lokalerna, men hoppas så klart undvika avhysning", skriver Alexander Svanberg.

Alexander Svanberg är områdeschef på Victoriahem.

Alexander Svanberg är områdeschef på Victoriahem.

Victoriahem

"Ingen större utdelning"

Ingen av dem som bor i Brandbergen i dag är placerade av Haninge kommun, däremot har flera fått ekonomiskt bidrag eller annat stöd. Maria Porshage, verksamhetsområdeschef på kommunen, skriver i ett mejl till Mitt i att kommunen nu ser över vilket stöd man kan gå in med till de boende. Om det finns personal på boendet är oklart.

Victoriahem har sökt företaget för att säga upp hyreskontraktet och även skickat skriftliga inkassokrav utan svar. Inte heller konkursförvaltaren Niklas Emthén har kunnat nå företagets vd.

Han berättar att det därför varit svårt att utreda vad som har hänt historiskt och få tillgång till bokföring.

– Bolaget är i princip herrelöst. Just nu finns det väldigt begränsat med tillgångar. Betalning till borgenärer till konkursen ska tas som utdelning ur tillgångarna och det lär inte bli någon större utdelning, säger han.

Mitt i har sökt bolaget.