Slitigt, stressigt och ingen vidare lön. Sjuksköterskor har i åratal uttryckt missnöje med sin arbetssituation. Men kanske håller yrket på att få ett uppsving.

Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet ökar stort i år.

Tyresöbon Linn Arstad, 22, är en av de 275 elever som i höst antagits till sjuksköterskeprogrammen vid Karolinska institutet. Och rekordmånga sökte i år: 1 330 förstahandssökande.

– Jag har haft tankar på att utbilda mig till sjuksköterska länge, och när pandemin bröt ut kände jag att nu är det dags, säger hon.

Kurskamraten Frida Emanuelsson, Nacka, hade däremot inga planer på ett vårdyrke:

– Men jag kände att det här vill jag testa, delvis på grund av pandemin.

Just nu läser de en kurs i anatomi och fysiologi. All utbildning sker på distans, men de brukar träffas på Karolinska institutet i Flemingsberg och plugga.

När de utexamineras om tre år lär de inte ha särskilt svårt att få jobb.

Fler söker lediga jobb

Just nu är det dock ovanligt många som söker vårdjobb i Region Stockholm. Den här tiden förra året var det 17 sökande per tjänst, nu är det 25.

För sjuksköterskor är det en fördubbling, från fem till 11 sökande per tjänst.

Corona-effekten

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) tror att det handlar om corona-effekten:

– Man har fått upp ögonen för vårdyrkena. Särskilt sjuksköterskors och läkares arbete har speglats i media. Det har blivit en blixtbelysning av vad vården betyder, säger hon.

Att personalen gått på knäna under pandemin verkar inte avskräcka, inte heller larmen om tuffa arbetsförhållanden och dålig löneutveckling.

– Jag tror att många unga vill ha yrken där de känner mening med jobbet. Lönen är självklart viktig men jobbet är någonting mycket större än att vi bara går till jobbet varje dag för att få mat på bordet, säger Irene Svenonius.

"Betyder mer än att bli rik"

Linn Arstad är en av dem.

– Den personliga tillfredsställelsen väger upp, att känna att man kan hjälpa betyder mer än att ha ett jobb där man blir rik, säger hon.

Hon siktar på att vidareutbilda sig till barnmorska. Just att det finns möjligheter att specialisera sig är en fördel, tycker de.

Hanna Kirsch, som bor i Årsta, tänkte bli polis, men kom på andra tankar och tänker nu på att bli ambulanssjuksköterska.

Inte tråkigt

Frida Löthman, Hammarbyhöjden, lockas av att det är ett brett yrke.

– Och att man gör skillnad varje dag. Jag tror aldrig det blir tråkigt, säger hon.

Totalt i Sverige har ansökningarna till sjuksköterskeprogrammen ökat med 31 procent, och läkarutbildningarna med 26 procent.