Göteborg

Med kylan och mörkrets intåg väljer fler att tända brasor och använda levande ljus. Men det är viktigt att vara försiktig, för de trivsamma stunderna kan snabbt förvandlas till farliga situationer. 

Ny statistik från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), som sammanställts av försäkringsbolaget Dina Försäkringar, visar att 2022 blev det minst branddrabbade året på tio år, så långt som statistiken sträcker sig. Och jämfört med 2021 minskade bränderna med 17 procent. 

Flest insatser i Gullspång

Samtidigt har Göteborg flest bränder i Västra Götalands län med 258 stycken, men sett till antalet invånare gjordes flest insatser i Gullspång – 153,9 per 100 000 invånare.

Glömda spisar är den överlägset vanligaste orsaken till bränder, enligt Dina Försäkringars genomgång. På andra plats återfinns eldstäder och kaminer, som är den vanligaste brandorsaken i småhus. Andra vanliga orsaker till bränder inkluderar hantering av tändstickor, tändare, cigaretter och användning av levande ljus.

– Många bostadsbränder har sin början i köket, och en av de vanligaste orsakerna är torrkokning. När temperaturen blir för hög kan fett eller olja börja brinna. Därför får man aldrig gå ifrån spisen utan att först stänga av den. Samma försiktighet gäller för levande ljus, de får aldrig lämnas obevakade, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

100 dödsfall varje år

Årligen inträffar mellan 5 000 och 7 000 bostadsbränder i Sverige som kräver räddningstjänstens ingripande, och tyvärr leder dessa bränder till cirka 100 dödsfall varje år.

Förra årets siffror var emellertid en ljusglimt. Räddningstjänsten var tvungen att rycka ut vid 5 821 tillfällen, vilket var 762 gånger färre än under rekordåret 2021, en nedgång på 11,6 procent. Villabränderna minskade med 8,2 procent och lägenhetsbränderna med hela 16 procent.

– Fram till 2015 minskade bränderna, men de senaste åren har de återigen ökat. Att vi såg en större minskning förra året är givetvis positivt, men det är alldeles för tidigt att tala om ett trendbrott. Att öka medvetenheten om riskerna och vidta rätt åtgärder är avgörande för att minska antalet bränder i hemmet, säger Mia Winberg.