Regeringspartierna M, KD och L samt stödpartiet SD vill införa vistelseförbud. Det skulle innebära att en person som misstänks kunna begå brott i ett område ska kunna förbjudas att vistas där.

Regeringens utredare, Sara Markstedt, har pekat på att förslaget skulle kunna leda till att man förhindrar impulsiva skjutningar, hämndaktioner och våldsspiraler.

Botkyrka kommun har fått agera remissinstans på lagförslaget. De håller med utredaren, men pekar också på en hel del brister så som lagförslaget är utformat i dag.

"Samtidigt är ett vistelseförbud en inskränkning i en grundlagsskyddad rättighet om rörelsefrihet", skriver kommunens tjänstemän i sitt remissvar.

Ökad risk för minderåriga

Den nya lagen är tänkt att göra det svårare för kriminella att rekrytera barn och unga till den kriminella verksamheten genom att förbjuda kriminella från att vistas på allmän plats där barn ofta rör sig, som skolgårdar.

Men lagen riskerar att bli kontraproduktiv, menar Botkyrka kommun. De lyfter att en konsekvens av vistelseförbud kan bli att rekryteringen av barn yngre än 15 år tvärtom ökar eftersom de inte kan lagföras. De skulle heller inte kunna meddelas vistelseförbud.

"Det är av den anledningen viktigt att även andra åtgärder genomförs för att minska rekryteringen av unga personer till kriminalitet", skriver kommunen. 

Det finns också en risk att den brottslighet som man vill bekämpa med lagförslaget bara flyttar till andra, mer undangömda, platser. Då skulle det bli svårare att upptäcka och övervaka.

"Om kriminella nätverks brottslighet blir mer dold blir det även svårare för kommunen att skydda utsatta barn", skriver kommunen.

Det nya lagen föreslås träda i kraft 1 juli nästa år.