Botkyrka kommun håller på att skriva om de lokala ordningsföreskrifterna, alltså de lokala reglerna som begränsar vad som gäller när du går med hunden på promenad eller var du får lov att dricka alkohol på allmän plats. I det nya förslaget tillkommer flera nya lagar.
En av de nya bestämmelserna handlar om pengainsamling i bössor, som enligt förslaget nu kräver tillstånd från Polismyndigheten. Det gäller däremot inte om det sker i samband med musik eller för skolklasser som samlar in pengar till hjälporganisationer. Det nya kravet omfattar inte heller de som sitter utanför butiker, då det är att anses vara passivt pengainsamlande.
Om de omskrivna föreskrifterna träder i kraft blir det också förbjudet att förtära lustgas på utvalda platser i Alby, Fittja, Tingstorget, Storvreten, Tullinge centrum, Tumba centrum och Tuna.
Den som skjuter eller spränger på allmän plats utan tillstånd från Polismyndigheten gör sig inte bara skyldig till brott mot lagen om explosiva varor eller vapenbrott. Man skulle även bryta mot de kommunala ordningsföreskrifterna som nu föreslås förbjuda detta, och få böter.
Hunden är lös på Lida
Samtidigt ser kommunen över en del gamla bestämmelser.
I de föreslagna föreskrifterna vill man att det ska bli fritt fram att släppa hunden lös på motionsspår, skidspår, Sörmlandsleden och Lida friluftsgård. Där står också att det inte längre ska vara förbjudet att ha hunden med sig på kommunens bad-, lek- och idrottsplatser. På dessa platser måste hundarna dock vara kopplade.
Kommunen vill också slopa flera gamla bestämmelser helt och hållet. Det handlar bland annat om var och hur man får campa inom kommunen. Nu vill man att det ska blir fritt fram med slå upp tälte på platser som parker och begravningsplatser. Däremot inte Inom naturreservat eftersom det regleras genom bestämmelser i reservatets föreskrifter.
Det kan också bli möjligt att rida och cykla på anlagda motionsspår i kommunen. Där innefattas även Sörmlandsleden.
Förslaget är på just nu ute på remiss, och de nya bestämmelserna klubbas av fullmäktige någon gång nästa år.
Botkyrka vill förbjuda berusningsmedlet
Botkyrkas styrande politiker vill införa ett förbud mot lustgas på allmän plats. Men förslaget möter mer än bara lovord från områdes- och hälsoexperter.
– Det skulle behöva kompletteras, säger områdesstrategen Parvaneh Sharafi.
Metalltuber i olika storlek och färg har blivit ett desto vanligare inslag i stadsbilden. Regeringen ser nu över möjligheten att förbjuda lustgas i berusningssyfte. Än har inget skarpt förbud presenterats.
Men politikerna i Botkyrka vill inte vänta på regeringen. Redan nu pågår förberedelserna för att införa ett förbud mot lustgas på kommunens allmänna platser.
– Vi vet att lustgas är ett otyg som blivit allt mer populärt bland ungdomar och unga vuxna. Som rusningsmedel är det negativt för hälsan och det skräpar ned ofantligt mycket när man kastar tuberna omkring sig, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Blir vanligare
Han hoppas få se ett förbud redan till hösten. Men exakt hur det ska gå till är något som behöver utredas vidare.
– Andra kommuner har testat att skriva in förbudet i ordningsstadgarna och det ger polisen en möjlighet att avvisa personer och bötfälla dem för användning av lustgas, säger Emanuel Ksiazkiewicz.
Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, vill se ett förbud mot lustgas på allmän plats i kommunen.
Sacharias Källdén
Men det räcker inte att bara införa ett strängt förbud. Det menar Parvaneh Sharafi som är områdesstrateg i Hallunda, Norsborg och Fittja.
För ungefär ett halvår sedan började hon få rapporter om att allt fler använder lustgas som berusningsmedel i hennes områden. Bland annat brukar det ofta ligga tuber slängda vid Tallidsskolan.
Hon tror att förbudet behöver kompletteras.
– Det vore intressant att testa förbudet. Men för ungdomar som tror att lustgas är ofarligt skulle förbudet inte ge någon effekt om man inte samtidigt jobbar med att informera dem om riskerna att använda lustgas, säger Parvaneh Sharafi och tillägger:
– Men om man ska införa ett förbud måste man också arbeta aktivt med att följa upp det. Annars är risken att unga drar sig till mer undangömda ställen och använder det där istället.
"Ett missbruk som pågår"
Även giftinformationscentralen trycker på vikten av att informera kring de risker som finns när lustgas används som berusningsmedel. Något de har arbetat hårt med det senaste året.
– Det är ett missbruk som pågår och därför måste det här ses över. Då handlar det hela tiden om att gå hand i hand med information där lagstiftningen ännu inte hängt med, säger Luisa Becedas, enhetschef på giftinformationscentralen.
Mostphotos
Emanuel Ksiazkiewicz tycker att kommunen sedan tidigare har arbetat aktivt med informationskampanj – men det har visat sig inte räcka till.
– Vi har informerat i skolor och till vårdnadshavare. Uppenbarligen räcker inte det så vi måste ta till ytterligare verktyg, säger han.
Det är ett missbruk som pågår och därför måste det här ses över
Kan ge skador för livet
Lustgas är giftigt och kan påverka det centrala nervsystemet. Långvarig användning kan leda till domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet. Ibland går det inte att reparera skadorna helt.
Man kan också få köldskador eftersom lustgas är så kallt som minus 90 grader celsius.
Lustgas kan vara beroendeframkallande.
Källa: Giftinformationscentralen
Parvaneh Sharafi, områdesstrateg i norra Botkyrka, har fått in många rapporter om lustgasanvändning. Bland annat brukar tuber och patroner skräpa här på Tallidsskolans skolgård.
Angie Gray