Det har gått en månad sedan gymnasiet började för Botkyrkaungdomarna Metin Tasci, Aysenur Görgulu, Dina Tibebu Tefara och Tim Jansson. De går alla fyra i samma klass på Tumba gymnasium och är nöjda med sitt gymnasieval.
– Det är som jag förväntade mig: skolan är bra och lärarna är fantastiska, säger Albybon Metin Tasci, som har siktet inställt på universitetet efter gymnasiet.
De andra nickar instämmande.
– Redan första dagen pratade skolan om hur de ska skapa bra tillvaro för att vi ska kunna utvecklas, så som extrahjälp. Och det tycker jag att de gör, säger Tumbatjejen Dina Tibebu Tefara som vill bli forskare inom beteendevetenskap när hon har pluggat klart.
Färre söker
Men de fyra ungdomarna tillhör en minoritet. Siffror från Botkyrka kommun visar att endast 31 procent av de Botkyrkaelever som sökte ett nationellt gymnasieprogram i höstas gjorde det på en Botkyrkaskola. Resten drog in mot stan. Tidigare år har det legat på en jämn nivå kring 40 procent.
– Det var många på min grundskola som ville komma bort från Botkyrka och i stället komma in till stan. Kanske för att de ville bredda sin vänskapskrets, resonerar Tim Jansson från Tullinge.
– Man känner alla i Botkyrka. Om man åker in till stan så vet ingen vem du är och då är det enklare att få en nystart, säger Dina Tibebu Tefara.
Ändå hade nästa alla fyra Tumba gymnasium som sitt förstahandsval. Varför?
– Tumba har bra rykte och jag vill inte slösa min tid på att pendla in till stan, säger Aysenur Görgulu från Alby.
Vänner mindre viktiga
Varför intresset för Botkyrkas gymnasium har svalat bland Botkyrkas unga går bara att spekulera i. Men Botyrkas gymnasiechef Peter Bergström tror att en förklaring kan ligga i det som eleverna lyfter.
Peter Bergström, gymnasiechef på Botkyrka kommun.
Privat
– Hur elever söker till gymnasiet är en komplex fråga. Men det kan handla om skolans rykte, vilket programutbud skolan har och hur den ligger till geografiskt, säger han och fortsätter:
– Tidigare har kamrateffekten, alltså i vilken utsträckning påverkan av vad kompisarna väljer, spelat en stor roll. Nu tror jag att det har minskat.
Och det skriver alla fyra eleverna under på.
– Jag tänkte inte ens på mina vänner. Det är jag som ensam ska gå gymnasiet och då kan jag bara jämföra med vad jag önskar av ett gymnasium – inte vad andra gör. De flesta av mina vänner går i stan nu, säger Dina Tibebu Tefara.
Utkonkurrerade?
Trots det svala intresset från de egna ungdomarna har gymnasieskolorna i Botkyrka knappast svårt att fylla sina platser. Vid höstens slutantagning hade gymnasieskolorna i Tumba, Tullinge och Skyttbrink fyllt alla lediga platser. Bara St Botvid hade några enstaka lediga platser kvar.
De flesta är antingen från Huddinge (13 procent) eller Södertälje (27 procent). Eleverna från Södertälje har höjt sitt genomsnittliga meritvärde med flera poäng jämfört med i fjol medan meritpoängen i Huddinge och Botkyrka sjönk.
– Det är hög konkurrens för att det är många som vill gå på våra skolor och då ökar antagningspoängen. Eleverna konkurrerar på betyg och då slår man ut dem som inte har det som krävs, säger Peter Bergström.
Finns det risk att elever från andra kommuner konkurrerar ut Botkyrkas egna elever?
– Det är inget som oroar oss. Vi har populära skolor och fyller våra platser så kvaliteten på undervisningen förändras inte. Sen är det tråkigt om vi har elever som vill gå här men som inte kan för att de inte kommer in på sina betyg.