Efter att kommunstyrelsens ordförande Olov Holst avgick från sin post under föregående vecka har det svängt inom politiken i Sigtuna kommun. Det började med att Centerpartiet och Liberalerna hoppade av kommunstyret i protest mot Olov Holsts bristande ledarskap. Nu när Olov Holst inte längre är kvar är läget annorlunda och de bägge partierna är beredda att ingå ett samarbete igen.

– Vi är nöjda att det blir en bra förändring för kommunen. Vårt krav var att han skulle avgå. Nu ser vi fram emot en nystart och en dialog om detta med Moderaterna och de andra samarbetspartierna, säger Anders Eriksson som är ordförande för Liberalerna i Sigtuna kommun.

Även Centerpartiet är inne på samma bana.

– Vi är positiva till att samarbeta igen men inga former för det är klara ännu. Det första som händer är om vi kan enas kring mål och budget, säger Gill Brodin som är gruppledare för Centerpartiet.

SD kan fälla budgeten

Om de minoritetssamarbetet får igenom en budget är just nu oklart. Sverigedemokraterna meddelar att de inte kommer att rösta på budgeten nu när Olov Holst inte är kvar. Något som UNT har rapporterat om. Hittills har SD röstat på monoritetssamarbetets förslag eller lagt ned sina röster.

– Med SD:s utspel så vet jag i dagsläget inte hur detta kommer att sluta, säger Gill Brodin.

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i kommunen med sina åtta mandat. Moderaterna har 19 mandat och Socialdemokraterna i opposition har 18 mandat.