Folkparksvägen blir allt tätare bebyggd. Nu pågår samråd för ännu ett projekt längs den långa vägen, som löper genom Solberga. Den här gången gäller det 140 nya bostäder i parkområdet norr om Sandalmakarbacken. Här vill staden bygga tre punkthus, nio våningar höga. De ska rymma både bostadsrätter och hyresrätter. Sex av dem ska vara LSS-lägenheter, för personer med funktionsnedsättning.

Förslaget ger ett tillskott av lägenheter i bostadsbristens Stockholm. Samtidigt får grönska stryka på foten. Planområdet ligger i ett litet, kuperat skogsområde med slingrande gångvägar, tallar och ekar.

"Ett antal större träd i planområdet behöver tas ned vid genomförandet vilket har en negativ påverkan på naturvärdena", skriver stadsbyggnadskontoret i det förslag till detaljplan som är ute på samråd till den 4 november.

Typiska skogspartier

De sparade skogspartierna längs Folkparksvägen har varit typiska för Solberga ända sedan förorten började byggas på 1950-talet. Under 2000-talet har det förändrats i takt med att vägen förtätats, konstaterar stadsbyggnadskontoret. Det nya förslaget är en del av trenden, men värnar ändå grönskan, menar man:

"Naturen kommer fortfarande att vara ett framträdande inslag i gaturummet genom att korsningarna bevaras gröna och genom att släpp mellan husen möjliggör sikt till bakomliggande skogspartiet", står det i förslaget.

3D-vy visar de tre planerade punkthusen vid Folkparksvägen, omgivna av befintlig bebyggelse.

3D-vy visar de tre planerade punkthusen vid Folkparksvägen, omgivna av befintlig bebyggelse.

AML Arkitekter

Vägen ska bli stadsgata

Projektet är i linje med kommunens översiktsplan. Där pekas Folkparksvägen ut som en framtida lokal stadsgata där servicelokaler i bostadshusens bottenvåningar ska skapa liv och rörelse.

I det här fallet tänker man sig att lokal service – en frisör, ett kafé, en butik eller något annat, ska rymmas i den lågdel som ska binda samman två av punkthusen. På baksidan planeras ett garage. På framsidan vill man skapa ett litet torg, som ska bidra till trivsel och trygghet.

Entré till Solberga

Förslaget sätts också in i ett större perspektiv, med de 7 000 bostäder som planeras nästgårds i Älvsjö.

"Därtill syftar platsen till att utgöra en välkomnande entré till Solberga och skapa en övergång till den framtida storskaliga stadsutvecklingen i Älvsjö", står det.