– Nästan åtta år som ordförande i kommunstyrelsen sliter hårt när man har höga ambitioner och vill få till stånd nödvändiga förändringar, säger Olov Holst i utskicket.

Han vill lämna redan i februari 2025 för att ge sin efterträdare tid att sätta sin prägel på KSO-uppdraget inför valet 2026.

”Mer tid för mig själv”

Holst kommer behålla sin plats i kommunfullmäktige och även vissa andra politiska uppdrag, men längtar efter en lugnare tillvaro.

– Jag ser fram emot att få mer tid över för mina barnbarn, barn, min fru och inte minst mig själv när jag lämnar uppdraget i februari, säger Holst.

Anklagades för härskartekniker

Holsts vara eller icke vara på Sigtunas högsta post har varit en följetong länge.

Förra hösten riktade Centerpartiet och Liberalerna en rad anklagelser mot Holst och hans sätt att leda. Det handlade om härskartekniker och olämpliga kommentarer. Partierna menade att ett samarbete med M var omöjligt så länge Holst satt kvar på posten.

Men Holst satt kvar, varpå C och L lämnade kommunledningen. Därefter avgick Holst ändå.

Efter en paus från politiken gjorde Holst comeback igen i december förra året, återigen som KSO, men i en ny konstellation med Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KD) och Samling för Sigtuna (SfS).

Då väljs ny KSO

Återstår att se om det sista är sagt om Olov Holst i politiken.

Moderaternas fullmäktigegrupp planerar fatta beslut om efterträdare på ett extrainsatt gruppmöte den 4 november och därefter ska nomineringen godkännas av kommunfullmäktige i december.

Chockbeskedet: Kommunstyret i Sigtuna spricker

I går kom beskedet som en blixt från klar himmel - Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun lämnar samarbetet i kommunledningen.

Under tisdagen lämnade Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun samarbetet i kommunledningen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Nyheten slog ned som en bomb i kommunen.

Anledningen är att partierna anser att kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) har visat bristande ledarskap och att han vid flera tillfällen utsatt partiföreträdare och kommunala tjänstepersoner för kränkande behandling. Detta genom, som de beskriver det i ett pressmeddelande, raljanta kommentarer, härskartekniker och rena personangrepp.

"Byt ut KSO"

Partierna har nu uppmanat Moderaterna att byta ut kommunstyrelsens ordförande för att rädda samarbetet i den partikoalition som i dag styr kommunen.

Tillsammans skriver de bägge partiernas (L och C) ordföranden:

”Vi har sträckt ut en hand till de andra partierna och önskat lösa detta på ett ansvarsfullt sätt men har dessvärre inte fått gehör för detta. Eftersom ingen förändring sker har samarbetet nått vägs ände. Av detta skäl tvingas vi, av omsorg för våra partiföreträdares hälsa, att lämna samarbetet.”

Pernilla Bergqvist är gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun.

Pernilla Bergqvist är gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun.

Marie-Therese Karlberg

Skolkonflikt i grunden

Men enligt Moderaterna i Sigtuna fortsätter Olov Holst att leda kommunen och partiet känner inte igen sig i beskrivningen av kommunstyrelsens ordförande.

– Vår bild är att grunden till avhoppen är en konflikt som uppstått runt bristande ansvar rörande situationen i kommunens skolor, där en kraftigt eskalerande otrygghet inte har lyfts eller hanterats av barn- och ungdomsnämndens ordförande (Pernilla Bergqvist (L), reds anm.), säger Mattias Askerson som är ordförande för Moderaterna i Sigtuna.

Gill Brodin är gruppledare för Centerpartiet i Sigtuna kommun.

Gill Brodin är gruppledare för Centerpartiet i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun

M, KD och SfS fortsätter leda

Båda parterna i konflikten hävdar dock att de velat fortsätta samarbeta. Men ingen ser det idag som möjligt.

Askerson meddelar att partiet tycker att det är beklagligt att L och C väljer att lämna omgående och inte försöker lösa konflikten.

– Vi hade gärna sett ett fortsatt samarbete men vi är inte beredda att blunda för det akuta tillståndet i flera av kommunens skolor, säger Mattias Askersson

L och C understryker att de gärna vill fortsätta det politiska arbetet i kommunen med samarbetet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna som de har ingått i sedan valet 2018. Men detta endast om Olov Holst kliver åt sidan.

Moderaternas ambition är nu att fortsatt leda ihop med med KD och SfS.

Mitt i Sigtuna har sökt Olov Holst samt gruppledarna för L och C.

Vår bild är att grunden till avhoppen är en konflikt som uppstått runt bristande ansvar rörande situationen i kommunens skolor

Chocken: Kommunstyret i Sigtuna spricker

L och C kräver Olov Holst (M) avgång: "Bristande ledarskap"

Efter anklagelserna: Olov Holst (M) avgår

Olov Holst (M) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna efter anklagelser om bristande ledarskap och härskarteknik.

Olov Holsts har anklagats för bristande ledarskap och kränkande behandling av de tidigare samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Kris i politiken

Förra veckan valde C och L att lämna samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Sedan dess har det varit osäkert hur kommunen ska styras.

– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan. Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst i ett pressmeddelande.

Anklagelserna mot honom kommenterar han på följande sätt:

– Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått. Men jag som person kan aldrig vara viktigare än arbetet med att göra livet bättre och lättare för kommuninvånarna.

Beslut nästa år

Beslutet om vem som nu blir kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun föreslås fattas av kommunfullmäktige på sammanträdet den 1 februari 2024. Under tiden tar Mats Weibull (M),vice ordförande i kommunstyrelsen över.

Olov Holst (M) avgår som KSO i Sigtuna.

Olov Holst (M) avgår som KSO i Sigtuna.

Stefan Källstigen

M-ledaren i Sigtuna avgår efter anklagelserna

Samarbetspartierna lämnade styret förra veckan

SD tar C och L:s plats i kommunledningen

Sigtuna får ett nytt kommunstyre. Där tar SD plats istället för C och L. Kommunledningen består numer av fyra partier med egen majoritet i fullmäktige.

Efter den senaste tidens kaos i det politiska styret i Sigtuna kommun är det nu klart vilka som leder kommunen framåt. Det blir M, SD, KD och SfS.

Tillsammans får partierna 32 av 61 mandat i fullmäktige och därmed majoritet. Tidigare styrdes kommunen i minoritet med 29 mandat.

De fyra partierna anser att förtroendet för C och L, som valde att lämna kommunstyret i protest mot Olov Holst (M), är skadat.

– Det skadade förtroendet mellan partierna i kommunledningen efter C och L’s avhopp gjorde det omöjligt att fortsätta samarbeta i tidigare konstellation. Att förhandlingarna också ledde till att Sigtuna nu kan styras av en kommunledning med egen majoritet tryggar det framtida arbetet för en ännu bättre kommun, säger gruppledarna för M, SD, KD och SfS, säger gruppledarna i den nya majoriteten i ett gemensamt uttalande.

"Inte förvånad"

För Gill Brodin, gruppledare i Centerpartiet, kom inte detta besked som en överraskning.

– Jag är inte förvånad, jag har väntat på att den här dagen ska komma, säger hon.

Efter att Olov Holst avgick öppnade både C och L för att ingå i kommunstyret igen.

– Men det enda vi fokuserade på då var att göra budgeten klar och den spikades på kommunstyrelsens möte igår.

Nästa vecka fattas beslut om mål och budget för 2024. En budget som både C och L har varit med och tagit fram.

– Även om SD nu ingår i kommunstyret har de inte haft en möjlighet att påverka budgeten, säger Gill Brodin.

Jag är inte förvånad, jag har väntat på att den här dagen ska komma.

Ny majoritet i fullmäktige

M, SD, KD och SfS får 32 av 61 mandat i fullmäktige och därmed majoritet.

Tidigare styrdes kommunen i minoritet med 29 mandat.

SD, som vågmästare i kommunen, har tidigare alltid röstat för det dåvarande minoritetsyret.

C och L öppnade för att ingå i kommunstyret igen och har varit med i budgetbesluten.

Källa: Sigtuna kommun

Nu är en ny politisk majoritet på plats i kommunhuset.

Nu är en ny politisk majoritet på plats i kommunhuset.

Stefan Källstigen

Efter politikkaoset: SD tar plats i kommunledningen

Nytt majoritetstyre i Sigtuna. Tar C och L:s plats: "Omöjligt att fortsätta"