Har du sett en espressobar på tre hjul på Valhallvägen? Då var det Gärdetbon Markus Schramm som var ute och testkörde sin Bistro bike.

Än så länge är det inget kafé i vanlig mening. Här finns varken focaccia eller färskpressade juicer. I stället satsar Markus allt på svart.

– Just nu är det fokus på kaffe. Kanske en kula vaniljglass, så man kan få en affogato till våren.

Take away-muggar finns för den som insisterar, men Markus Schramm serverar hellre espresso i riktiga porslinskoppar.

Take away-muggar finns för den som insisterar, men Markus Schramm serverar hellre espresso i riktiga porslinskoppar.

Johan Sjölund

Föredrar te

Själv föredrar Markus te, så han fick börja från början. Han reste till Florens och gick en baristakurs och hittade ett rosteri där han köper in bönor som han nu säljer och serverar under sitt eget märke.

När det kommer till serveringen är koppar i riktigt porslin ett måste.

– Smutsdisken är en logistisk mardröm, men det är värt det.

En rejäl maskin är en annan sak han inte velat göra avkall på.

– Jag har en La Marsocco – Ferarrin bland kaffemaskiner. Det är viktigt för mig att kunna göra en riktigt schysst espresso även om jag står i en park.

Markus Schramm har grundat den cykelburna espressobaren Bistro bike.

Markus Schramm har grundat den cykelburna espressobaren Bistro bike.

Johan Sjölund

Efter en testperiod under hösten siktar han på att köra igång i full skala till våren. Tanken är att stå på Valhallavägen, mot tv-huset till, eller i Humlegården.

Idén till det hela fick Markus efter att ha flyttat från Nytorget till Gärdet för sju år sedan.

– Jag tänkte, "fan vad dött det är här". När företaget jag jobbade på då lade ner började jag fundera på vad jag ville göra, och min tanke är att göra de här platserna lite roligare.

Varför satsar du på just kaffe?

– Det är en överexploaterad marknad, men alla dricker kaffe. Jag tror att jag kan tillföra något nytt och annorlunda.

Markus Schramm vill kunna servera en bra espresso även i en park.

Markus Schramm vill kunna servera en bra espresso även i en park.

Privat

Hittills är Bistro bike både ett heltidsjobb och en förlustaffär, så Markus jobbar parallellt som konsult inom marknadsföring för att gå runt.

Om hans cykelsatsning faller väl ut till våren hoppas han kunna skaffa fler ekipage och utöka menyn.

– På sikt kan det bli lite vad som helst som får plats på en cykel, så länge jag hittar portionsförpackade produkter av tillräckligt bra kvalitet.

Har du lärt dig att tycka om kaffe än?

– Ja, jag dricker flera espresso om dagen och uppskattar det. Men bryggkaffe klarar jag inte av.