Den åldrande befolkningen har under många år beskrivits som en global samhällsutmaning. De senaste åren har det tagit sig flera uttryck lokalt.

Hösten 2023 försvann större delen av Stockholms överskott på platser på vård- och omsorgsboenden, enligt Charlotta Jaensson, boende­strateg på äldreförvaltningen i Stockholms stad.

– Vi gick från många vakanser­ till betydligt färre lediga platser. Vi står i starten­ till en stor förändring, det är nu det händer. Allt fler kommer in i den delen av ålderdomen när man börjar behöva äldreomsorg.

Ökar sju gånger mer

Mellan 2023 och 2033 beräknas­ antalet stockholmare som är 80 år eller äldre att öka med drygt 50 procent. I Hägersten-Ävsjö stadsdelsområde förväntas gruppen öka med över 2300 personer.

Det kan jämföras med befolkningen som helhet­ som beräknas öka med sju procent under samma period­, enligt stadens senaste befolkningsprognos­.

Och det stannar inte där.

Fram till 2050 väntas gruppen 80+ bli mer än dubbelt­ så stor jämfört med i dag.

– Det här är en väldigt stor grupp som dessutom skiljer­ sig mycket från tidigare­ generationer­ när det gäller­ livsstil vilket kan påverka framtida hälsa. Därför är det svårt att bedöma vilka behov de kommer att ha av äldreomsorg, säger Charlotta Jaensson.

Vill bo kvar hemma

När Mitt i besöker Fruängens mötesplats är det fika och musikuppträdande med allsång. Maryann, 76, och Leif Lantz, 80, är två av besökarna.

I dag bor de tillsammans i en lägenhet.

– Så länge man kan gå funkar det. Den dagen man inte det då blir man låst och kommer inte ut. Men jag kan tänka mig att bo på ett boende där jag har mitt eget så jag kan fixa lite käk själv men med möjlighet till kollektivet. Då kan man få både hjälp och sällskap, säger hon.

Leif Lantz, 80 och Maryann Lantz, 76, Västertorp.

Leif Lantz, 80 och Maryann Lantz, 76, Västertorp.

Rebecca Folkesson

Ulla-Britt Larsén, 84, bor ensam i en lägenhet i Solberga. Där har hon bott i 18 år och vill fortsätta bo i framtiden.

– Jag fixar det jag ska göra. Laga mat och handla. Men det är lite tudelat. Man vill ju bo kvar hemma men samtidigt vara trygg där man bor. Om jag blir dålig så vill jag ha någon som ser till mig, säger Ulla-Britt.

"Önskar ett trevligt boende"

För Conny Block, 74, är det viktigt att det finns flera alternativ.

– Jag tycker att man ska styra vad man vill. Om man vill bo hemma ska man kunna få hjälp med det. Om man är så pass sjuk eller känner sig dålig ska man få plats på ett gemensamt boende, säger han.

Vilka alternativ vill du ha i framtiden?

– Det är trevligast hemma. Men när det inte går så önskar jag ett trevligt boende med ett eget rum. Man känner ju att det börjar ta emot så småningom.

Conny Block, 74, Herrängen.

Conny Block, 74, Herrängen.

Rebecca Folkesson

Stadsdelen är förberedd

Enligt Eva Alama, avdelningschef för stadsdelens äldreomsorg, så har man i Hägersten-Älvsjö börjat förbereda sig för ökningen av äldre.

– Vi jobbar mycket med den förebyggande verksamheten för att motverka ofrivillig ensamhet och isolering. Det gör vi med dagliga aktiviteter som kör, gym och olika kurser och evenemang som Seniorhälsan anordnar.

Under våren startar stadsdelen en ny aktivitet som heter livsstilssamtal i samarbete med äldrecentrum. Det utgår från en modell som visar att vissa livsstilsåtgärder kan förebygga eller fördröja kognitiv svikt.

Kommer arbetet att räcka för att möta framtidens behov?

– Det är vår målsättning. Vi ser att vi behöver ställa om lite för att möta framtidens behov. Det kräver också att vi jobbar förebyggande med fler preventiva insatser.