Gasklocka 1 i Hjorthagen ska byggas om till hotell. Om detta berättade Mitt i och flera medier 2020.
Sedan dess har det varit tyst kring den mindre av de två stora gasklockorna som ritades av Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet. Men nu ska bygget ta fart.
– Det var först 2022 som vi formellt tog över byggnaden från Stockholms stad, säger Eva Eliasson på CA Fastigheter.
Bygger uppifrån
Nästa steg är att riva taket.
Eftersom det inte finns några tillräckligt stora ingångar i fasaden är det genom taket man får gå in med material och maskiner. Dessutom kräver ett hotell ett isolerat tak, enligt Eva Eliasson.
– Vi renoverar och bygger uppifrån, precis som i den andra klockan bredvid. Sedan bygger vi en kopia av det gamla taket, som klarar moderna byggregler och funktionskrav.
Liv och rörelse
CA Fastigheter är den största fastighetsägaren i Gasverksområdet och äger de flesta byggnaderna utom Spårvägsmuseet, Bobergsskolan och Gasklocka 2, 3 och 4. Bolaget tror att ett hotell är ett bra och viktigt komplement i området.
– Det finns inget hotell i närheten, i dag måste besökare ta sig till Östermalm eller ut mot Värtahamnen. När kulturverksamheten kommer igång i Gasklocka 2 kommer det garanterat att behövas hotellrum här. Det är också bra för andra aktörer som sitter i husen intill.
Ett hotell är också till nytta för allmänheten och boende i området, menar Bahman Taleb, projektchef på CA Fastigheter.
– Det är en garant för liv och rörelse även på kvällarna. Vi har ambitionen att göra det här till ett destinationshotell dit man åker från hela Sverige och även andra länder. Men man kan också komma in och äta på restaurangen, eller boka spa och ha möhippa till exempel.
När räknar ni med att vara klara?
– Målsättningen är att vara klara under 2027. Det bygger på att vi landar i en överenskommelse med en operatör som kan driva hotellet. Vi har dialog med flera möjliga operatörer just nu.