Redan våren 2023 stod det klart att Botkyrka kommun ska införa språktest i grundskolan, vilket Mitt i kunde berätta då. Det var då oklart när språktesterna skulle införas. Men nu tycks även det har klarnat.

– Det införs med start nästa år, säger Willy Viitala (M), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd.

Kommunen lär bli först i landet med att språktesta personal i grundskolan.

Språktesterna i grundskolan spinner vidare på den så kallade "Botkyrkamodellen". Den innebär att den som söker en tjänst i kommunen får testa sina språkkunskaper genom olika scenarion kopplat till yrket, något som redan införts i förskolan i inom äldreomsorgen.

Modellen har även uppmärksammats av statsminister Ulf Kristersson (M) som besökte förskolan Humlan i Fittja tidigare i år tillsammans med skolminister Lotta Edholm (L). Deras besked var tydligt: inför Botkyrkamodellen i hela landet.

– Språkkrav vid nyanställning är ett sätt att se till att personal som ska anställas har kompetens. Sedan är det viktigt att påpeka att den mesta personalen finns redan i verksamheten, och då måste man se till att de har tillräckliga kunskaper i svenska. Då är det viktigt att arbetsgivaren ger möjlighet för dem att få bättre språkkunskaper i svenska, sa Lotta Edholm då.

Bakgrunden till beslutet att införa språktest i grundskolan är det samma nu som det var för ett år sedan.

Botkyrka kommun har kunnat slå fast att 110 av de cirka 1 500 fastanställda inom kommunens grundskoleverksamhet saknar "tillfredställande" kunskaper i svenska. Bristen är mest påtaglig bland lärare.

Beslutet: Språktest införs i Botkyrkas skolor

Först äldreomsorgen, sedan förskolan. Nu kommer de omtalade språktesten vid nyanställningar också till Botkyrkas grundskolor.

Botkyrka

En undersökning som kommunen gjort visar att 110 av de cirka 1 500 fastanställa inom Botkyrkas grundskoleverksamhet saknar "tillfredsställande" kunskaper i svenska. Den största yrkesgruppen med bristande språkkunskaper är lärare.

Därför har mittenstyret i Botkyrka beslutat att införa språktest vid nyanställningar inom grundskolan. För tre år sedan var kommunen först ut i landet att införa sådana test i äldreomsorgen och sedan ett år tillbaka gäller det även i förskolan.

Mitt i har under en veckas tid försökt få tag i Yasemin Ergül (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd, men utan resultat.

Utbildningsnämndens andra vice ordförande, Willy Viitala (M), ser däremot positivt på beslutet.

– Precis som med äldreomsorgen och i förskolan tycker vi att språktester i grundskolan är en självklarhet, säger han.

Oklart när de införs

Språktesterna följer den så kallade "Botkyrkamodellen". Den innebär att den som söker en tjänst i kommunen får testa sina språkkunskaper genom olika scenarion kopplat till yrket.

Modellen fångar också upp redan anställda med bristande språkkunskaper. Fastanställd grundskolepersonal som inte klarar språktestet kommer också få den här möjligheten. De får gå en kurs i svenska på arbetstid över två terminer.

När språktesterna införs är ännu inte bestämt. Vad som däremot är klart är att ett vikariat som påbörjas innan vårterminen 2024 inte ska påverkas. Det finns alltså ingen risk för uppsägning av vikarier. Däremot måste alla nya vikarier därefter få ett godkänt resultat på språktestet för att få en tjänst i grundskolan.

Om språktesten tar sig hela vägen in till gymnasieskolan återstår att se – det är inget som diskuterats än.

Yrkesgrupperna som saknar "tillfredställande" språkkunskaper

52 lärare varav 21 modersmålslärare.

32 måltidspersonal.

15 fritidshemspersonal.

5 barnskötare.

4 elevassistenter.

1 elevhälsopersonal.

1 lärarassistent.

Källa: Botkyrka kommun

Geografisk spridning

Hallunda/Norsborg: 61.

Tumba: 28.

Tullinge: 13.

Fittja/Alby: 13.

Källa: Botkyrka kommun

Regeringen vill införa Botkyrkamodellen i hela landet

Botkyrka kommun var först i landet med att språktesta sin förskolepersonal genom den så kallade Botkyrkamodellen. Nu, fyra år senare, ska regeringen titta på hur detta kan göras över hela landet.

Botkyrka är känt för mycket. I förskolans värld handlar det inte minst om den så kallade Botkyrkamodellen som infördes hösten 2021. Då började man språktesta sin befintliga förskolepersonal och vid nyanställningar sedan man sett att språkkunskaperna bland dessa inte höll måttet.

Det tog statsminister Ulf Kristersson (M) och skolminister Lotta Edholm (L) fasta på i veckan när de besökte förskolan Humlan i Fittja och barnen Melisa Celep, 6, Sumaya Adel, 6, Sarya Sener, Mohamed Talal Hassan, 5, och Ousman Barrow, 5.

Det var nervöst bland barnen innan besöket.

– Är det dem? frågar Mohamed Talal Hassan när ett gäng långa personer kommer in i deras hemvist.

Vissa har kameror och andra har mikrofoner. Till hans stora förtret var det bara några journalister.

En lekstund

Men Mohamed Talal Hassan och de andra barnen behövde inte vänta länge. Kort därpå kom statsmminster Ulf Kristersson (M) och tog plats vid ett ritbord med Melisa Celep, Sumaya Adel och Sarya Sener.

– Vad ritar du för något? frågar statsministern.

– En maskros!

Maskrosfabriken är i full gång. Sarya Seners (t.v.) teckning har särskilt fångat statsministerns uppmärksamhet.

Maskrosfabriken är i full gång. Sarya Seners (t.v.) teckning har särskilt fångat statsministerns uppmärksamhet.

Albin Tingstedt

– En maskros? Så här på våren, svarar han.

Snart ansluter även Mohamed Talal Hassan och Ousman Barrow. De tar plats på var sin sida om statsministern.

– Jag ska måla min familj, säger Ousman Barrow.

Botkyrkamodellen nationell

Inspirerade av de fem barnen tog de två ministrarna tillfället i akt att berätta om två planer de och resten av regeringen har för förskolans framtid: obligatorisk språkförskola och språkkrav bland personal i förskolan.

– Att erbjuda är bra, men det räcker inte fullt ut. De som inte exponeras tillräckligt hemma och inte har tillräckligt bra svenska ska få obligatorisk språkförskola så att alla barn får en gemensam startpunkt, sa Ulf Kristersson vid en efterföljande pressträff.

Direktiven i utredningens andra del, språkkraven på personalen, är ännu ospecificerade, menar skolminister Lotta Edholm. Men här finns det all anledning att kika på hur Botkyrka arbetar i dag, menar hon.

Skolminister Lotta Edholm (L) fick lära sig hur man blandar till rosa färg av Sumaya Adel.  – Att besöka förskolor är en sådan energiboost. Det är otroligt roligt, säger Lotta Edholm.

Skolminister Lotta Edholm (L) fick lära sig hur man blandar till rosa färg av Sumaya Adel. – Att besöka förskolor är en sådan energiboost. Det är otroligt roligt, säger Lotta Edholm.

Albin Tingstedt

– Språkkrav vid nyanställningen är ett sätt att se till att personal som ska anställas har kompetens. Sedan är det viktigt att påpeka att den mesta personalen finns redan i verksamheten, och då måste man se till att de har tillräckliga kunskaper i svenska. Då är det viktigt att arbetsgivaren ger möjlighet för dem att få bättre språkkunskaper i svenska, säger hon.

Efter besöket tackade ministrarna för sig. Kvar blev barnen med ett starkt intryck av dagens besök.

Skulle du vilja leka med dem igen?

– Ja. De var bra på att prata, säger Melisa Celep.

De var bra på att prata

Botkyrkamodellen

Botkyrka kommun har sedan 2020 arbetat med en språktestmodell.

Språktestet är uppdelat i flera delar baserat på olika skolscenarion. Då testas den muntliga och skriftliga förmågan samt hörförståelsen.

Kommunen har också språktestat befintlig personal. Om hen inte klarade testet har hen erbjudits språkundervisning under arbetstid.

Fenomenet har spridit sig till flera andra kommuner i landet.

Källa: Mitt i

Mohamed Talal Hassan och Ousman Barrow fick en ritstund tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M).

Mohamed Talal Hassan och Ousman Barrow fick en ritstund tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M).

Albin Tingstedt

Regeringen vill införa Botkyrkamodellen i hela landet

Obligatorisk språkförskola och språkkrav på förskolepersonal kan bli verklighet