Förberedelserna för årets julbord börjar tidigt på Ulriksdals värdshus, eller snarare i odlingen intill.

Örter plockas och torkas. Grönkål, ett par hundra kilo (!), skördas till stuvningar och annat som hör julbordet till.

– Vi öppnar bokningen redan i april. Men det brukar börja rassla till i november, säger restaurangchef Christian Stolpe.

Fullbokad sedan länge är självaste julafton.

– Allt fler restauranger håller öppet på jul, det blir en mer och mer populär dag för familjer att gå ut och äta på. Det blir alltid väldigt fin och familjär stämning på julafton.

Christian Stolpe på Ulriksdals värdshus  i Ulriksdals slottspark.

Christian Stolpe på Ulriksdals värdshus i Ulriksdals slottspark.

Privat

Julbordet på Ulriksdals värdshus pågår 23 november-25 december. Det kostar 745 kronor-1045 kronor, en tvåhundring extra på julafton. Tuffa tider ekonomiskt till trots, Christian Stolpe tror att umgänge med familj och kollegor är något många väljer att prioritera.

– Just julbord tror jag är en tradition man unnar sig.