– Vi har stora viltstammar, och fler bilar som blir bättre och då körs det fortare. Du blir fartblind, har en övertro på din egen kapacitet och tittar inte på skogen bredvid dig, säger Kenneth Kronberg, jakt- och viltansvarig på polisen i region Stockholm.

Det har rapporterats fler viltolyckor än vanligt i länet de senaste tolv månaderna. Och enligt statistik från nyhetsbyrån Newsworthy är Haninge kommun den tredje mest drabbade kommunen efter Stockholm och Norrtälje.

– I Haninge finns den typer av vägar, som Dalarövägen, där det är tvärmörkt med tät skog intill en 70-väg.

Ingen skyddsjakt

Just länsväg 227 mot Dalarö är mest drabbade. Det senaste året rapporterades 84 av totalt 354 olyckor längs vägen.

– Det är en stor kommun till ytan, och nu när det är höst och mörkt kommer olyckorna förmodligen att öka, säger Kenneth Kronberg.

Rådjur råkar oftast ut för olyckor, därefter vildsvin. Dalaröbor har tidigare vittnat om förstörda trädgårdar och upp- och nedvända soptunnor på grund av vildsvin. Men det är svårt att råda bot på problemet eftersom kommunen endast kan utöva skyddsjakt på sin egen mark, på övrig mark ligger ansvaret på markägaren.

– Markägare kommer inte vilja släppa sin hund för jakt längs med en trafikerad väg. Viltstängsel är en sak som skulle hjälpa, säger Kenneth Kronberg.

Fler olyckor på hösten

Nu när mörkret omger bilister på både morgon och kväll ökar olyckorna. Mellan oktober och december inträffar det drygt en viltolycka varje dag i Haninge, enligt Newsworthys olycksstatistik från de senaste sju åren.

Vad kan man göra för att undvika en olycka?

– Håll hastighetsbegränsningarna och var uppmärksam i gryning och skymning. Observera de skyltar som finns. Där är det viktigt på allvar, säger Jonathan Dahl, viltvårdare i Haninge kommun.

Antal viltolyckor i Haninge 2016 till 2024.

Antal viltolyckor i Haninge 2016 till 2024.

Newsworthy