Snart ska nästa års budget läggas.
Men Danderydscentern tycker att politikerna får för lite information om vad pengarna går till. Fler beslut hamnar i större utsträckning hos tjänstemännen.
De vill se en förändring.
Siv Sahlström visar en pärm med ett gammalt budgetförslag på över 400 sidor. I andra handen har hon förslaget från förra året som är på 36 sidor.
– Det är en dramatisk förändring, säger hon.
Exempel: Marmortrappan
I november ska budgeten debatteras och klubbas.
Men de förtroendevalda får för lite information på detaljnivå vad pengarna ska gå till. Danderydscentern tar i en motion upp marmortrappan i Stocksund som ett exempel. Ett beslut om renovering på en miljon kronor, som Mitt i har rapporterat om, som togs över tekniska nämndens huvud.
En effekt är att politikerna vet i mindre utsträckning vad pengarna går till, menar Siv Sahlström.
– I dag har de enskilda nämnderna bara övergripande belopp att ta ställning till och övergripande kunskaper. De har inte den kunskap man behöver ha, när man är ansvarig för en verksamhet.
– De pengar som anvisas av fullmäktige ska gå att följa nedbrutna på detaljnivå.
Ny process efter 2018
Ekonomichefen Björn Wallgren har svarat på motionen.
– Vi har en bra process kring det här som involverar både politiken och tjänstepersonerna. Det är klart att man alltid kan skruva på en process, så att den blir bättre, det är vi öppna för. Men som vi har skrivit i svaret så är bedömningen att budgetprocessen som helhet är väl fungerande.
Sedan 2018, då Wallgren började och i samband med kommunens ekonomiska kris, har det pågått ett arbete med att förändra budgetprocessen.
Han understryker att det finns många tillfällen för de förtroendevalda att få veta vart pengarna går, bland annat under deras gemensamma analystillfälle.
– Men om det är någon nämnd som önskar ytterligare information så finns alla möjligheter till det, säger han.