Efter att ha rest kors och tvärs från Mälarstrand till Nackareservatet och betat av en hög med böcker, tidningsartiklar och digitala söktjänster är boken "På plats i söderort" klar. Boken har 250 utpekade platser jämnt fördelade över söderorts fem stadsdelsområden.
– Det har hänt mycket i söderort, säger författaren Daniel Waluszewski.
Mitt i träffar honom på Årstafältet. I dag till stor del en byggarbetsplats som innehåller en konflikt om 174 miljoner kronor mellan Stockholms stad och en av entreprenörerna. Tvisten gäller avtalsbrott. Den 27 juli 1518 var konflikten desto blodigare.
Blodigt slag
Denna sommardag mötte den danska hären som slagit läger på Södermalm den svenska hären som kom tågande söderifrån i "slaget vid Brännkyrka".
Slaget vid Brännkyrka. På den nationalromantiska målningen av Johan Gustaf Sandeberg håller Gustav Vasa i banéret. Brännkyrka socken var tidigare ett område som sträckte sig över hela söderort och in i Nacka.
Szilas/Wikimedia commons
Flera historiker menar att det var på Årstafältet trupperna drabbade samman, men platsen eller platserna är omtvistade, vilket Daniel Waluzewski också redogör för i sin guidebok. Med detta sagt satte han ned foten vid Årstafältet.
– Jag gillar de lokala händelserna som knyter an till större historiska skeenden. Och det är roligt att upptäcka saker i närområdet som du inte känt till, säger Daniel Waluzewski.
Nu är boken ingen vandring i svensk medeltidshistoria. Daniel Waluszewski blandar friskt mellan nutid, modern historia och äldre historia i olika ämnesområden.
Lady Gaga och bearnaisesås
Till exempel berättas om allt från motellet Gyllene Ratten vid trafikplats Bredäng, där Lasermannen jobbade med disk och som blev omskrivet för att ha tagit bearnaisesåsen till Sverige, till Lady Gagas besök vid toppstudion i Skärmarbrink och "Osthuset" i Gubbängen.
– Det är ju ingen doktorsavhandling. Mer en popularisering av lokalhistoria.
Boken har kartor och några illustrationer, men inga foton. Platser där spår eller saker finns kvar att se är markerade och den som är nyfiken får helt enkelt bege sig ut eller vid intresse forska vidare på egen hand.
– Jag har hört att en del använt mina tidigare böcker när de gjort utflykter, säger han.
Nya boken "På plats i söderort".
Angie Gray
I slaget vid Brännkyrka drabbade danskarna som leddes av Kristian II, även kallad Kristian Tyrann, samman med svenskarna som leddes av Sten Sture den yngre. I den svenska hären fanns sannolikt Gustav Vasa som blev kung fem år senare. Svenskarna vann slaget men Kristian II kom tillbaka och 1520 genomfördes massavrättningarna vid Stockholms blodbad.
Även om slaget vid Brännkyrka inte satte stopp för danskarnas fälttåg i Sverige så var det del av ett större historiskt skeende, vilket intresserar författaren särskilt.
– Ett annat exempel är spionen i Aspudden som troligtvis var en mytoman. Det knyter an till kalla kriget.
Till vardags jobbar Waluszewski som opolitisk tjänsteman på regeringskansliet. Just nu med en utredning om elnät. Boken har han skrivit på fritiden. Det har blivit många timmar på morgnar innan resten av familjen vaknar.
– Kanske fortsätter jag med en bok om en annan del av Stockholm. Det vore i alla fall en naturlig fortsättning.
Hänt i Hammarby-Skarpnäck
Galgbacken Hammarbyhöjden
Okänd. Ur Den vita Staden/Wikimedia commons
Publika avrättningar i Hammarbyhöjden
Den sista offentliga avrättningen på Galgbacken i Hammarbyhöjden skedde 1862 inför drygt 4 000 åskådare. Då halshöggs gardisten Pehr Viktor Göthe för våldtäkt och mord på butiksföreståndaren Anna Sofia Forssberg. På Stockholms största avrättningsplats avrättades också Gustav III:s mördare Anckarström.
Spelgurun Markus "Notch" Persson.
Official GDC/Flickr/Creative Commons
Världssuccé från hyresrätt
Markus "Notch" Persson inspirerades av utsikten från hyresrätten på Lågskärsvägen i Kärrtorp när han jobbade fram succéspelet Minecraft 2009. Sedan dess har bostad i Beverly Hills och Östermalm köpts. Spelet har räknats som det bäst säljande genom tiderna. I dag är Notch förmögenhet 1,3 miljarder dollar enligt Forbes.
Skarpnäcksgrottan.
Holger Ellgaard/Wikimedia commons
Grottan i Skarpnäck
Drygt 20 meter långa Skarpnäcksgrottan, norr om Flaten och i närheten av Tyresövägen, har besökts av bland andra konstnären Carl Larsson och gamla kungar på besök i Skarpnäck. Fornminnet är en av få naturliga grottor i Stockholm.
Källa: På plats i söderort, Wikipedia, Idg.se, Forbes.
Några nedslag i Liljeholmen-Älvsjö
Evert Taube sålde in Hägersten.
Boom efter Taube-reklam
Få vet nog att Evert Taube skrev ”Hägerstenslåten” på uppdrag av fastighetsbolag som ville locka folk att flytta dit under mellankrigstiden.
Om det berodde på Taube ska vara osagt men området växte sedan rejält.
För över 100 år sen kom tobaken från Axelsberg.
Mostphotos
Närodlade cigaretter
Långt tidigare, på 1800-talet, var tobaksodlingar en vanlig syn i söderort. Ända in på 1900-talet fanns odlingsfält vid Axelsberg.
Den här silverringen ingick i Solbergaskatten. Det är en så kallad handslagsring, som ofta var förlovningsringar.
Utbildningsförvaltningen/Stockholmskällan
Silverskatt från 1500-talet
En av de största sensationerna någonsin i söderort stod två 10-åringar i Solberga för. 1955 hittade de drygt 750 mynt och tre silverföremål i schaktmassor från ett bygge i city.
En äkta silverskatt från 1500-talet! Arkeologiska utgrävningar följde, då ännu mer silver hittades.
Först med bank för bilister
Samma år, 1955, öppnade Sveriges första drive-in-bank i Midsommarkransen.
Här kunde bilburna besökare uträtta bankärenden utan att kliva ur bilen.
Källa: På plats i Söderort
Tre nedslag i Skärholmen
Domarringen på Stävholmsgränd.
Holger Ellgaard/Wikipedia
Bebott sen bronsåldern
Det har bott människor i Skärholmen i tusentals år. Det vet man bland annat efter utgrävningar av Stockholms enda domarring som fortfarande kan ses på Stävholmsgränd. En domarring är en slags grav som användes under slutet av bronsåldern. Domarringen grävdes ut på 1960-talet och då upptäcktes ett gravfält med totalt 80 gravar.
Krossade OS-drömmar
Visste ni att Sätra varit en tilltänkt plats för de olympiska sommarspelen? Det var när Stockholm sökte värdskapet inför 2004 (det som slutligen hamnade i Aten) som bristen på en tillräcklig badmintonarena uppdagades. Sätra utsågs och fick en ny stor hall i falurött intill ishallen. Ja visst är det friidrottshallen vi pratar om! Den byggdes som sådan för att tillfälligt kunna ställa om till badminton under OS-veckorna.
Gustav Vasa slog läger i Sätra för att erövra riket.
David Frumerie/Nationalmuseum
Här stoppades Kristian tyrann
Efter Stockholms blodbad 1520 inledde Gustav Eriksson – mer känd under hans senare kunganamn Vasa – ett uppror mot den danska övermakten. Efter framgångar i Dalarna och Västerås tågade upprorsmännen mot Stockholm. På vägen slog de läger i Sätra intill Mälarens strand, där de kunde kontrollera sjövägen in mot staden.
Källa: På plats i söderort
Tre nedslag i Farsta
Svedmyra centrum. Postkontoret som blev rånat låg till höger där det idag finns en mäklarfirma.
Sacharias Källdén
Rånarliga
I januari 1992 slog den ökända Militärligan till mot postkontoret på Handelsvägen 186 i Svedmyra centrum. De maskerade och tungt beväpnade rånarna fick med sig flera hundratusen kronor i byte. Ligans medlemmar, som också begick ett värdetransportrån i Farsta, greps året därpå.
Rekordgran
Stockholms största gran ska enligt boken finnas i Fagersjöskogen. Eller i alla fall den tjockaste. Trädets stam mäter enligt uppgift hela tre meter i omkrets.
Skönsångare i Skönstaholm
Cornelis Vreeswijk är inte den ende sångaren som bott i Hökarängen.
Som barn i mitten på 50-talet bodde Björn Afzelius på Lördagsvägen 20 i Skönstaholm och gick på Skönstaholmsskolan – en tid som han senare ska ha beskrivit som sin barndoms lyckligaste.
Källa: På plats i Söderort av Daniel Waluszewski
Hänt i Årsta-Enskede-Vantör
Butik före sin tid i Bandhagen
Vid Bandhagens centrum, på Skärlingebacken 2, låg tidigare Konsums matvaruhus ”Samköp-bandet”. I en låda på fasaden hade kunderna möjlighet att lämna sin order på morgonen och hämta varorna senare, eller få dem utkörda med butikens budbil. Det gick även att handla vissa varor i automater när butiken var stängd. I dag finns konditoriet Chateau i lokalen.
Polismord i Högdalen
1992 sköts polisassistenten Leif Widengren till döds när han bevakade en värdetransport i Högdalens centrum. När fyra rånare, som tagit en väktare som gisslan, fick syn på polisbilen avlossades flera skott med ett automatvapen. Widengren träffades i bröstet och avled i ambulans på väg till sjukhuset. Trots en omfattande utredning är mordet fortfarande inte uppklarat.
Stureby – eller ska vi säga Sturestad?
Mostphotos
Sturebys namn
Det som i dag är Stureby kallades till en början för Ersta Villastad. Men det gillades inte bland diakonissorna på Ersta Diakoni, och kommunfullmäktige fick hitta ett bättre namn för området.
Då sökte man i historiska händelser och fastnade för slaget vid Brännkyrka med Sten Sture d.y. i huvudrollen. Namnen Stureborg, Sturestad och Stureby var uppe till diskussion.
Källa: På plats i Söderort (Daniel Waluszewski)
Författaren Daniel Waluszewski.
Ålder: 40 år.
Bor: I Söråker nordöst om Sundsvall. Flyttade från Farsta i augusti. Har även bott i Kärrtorp och Enskededalen.
Böcker: Har tidigare skrivit guideböcker för Gävle där han är född och Sundsvall där han växte upp. Har även skrivit historiska romaner och flera barnböcker.
Aktuell: Med boken "På plats i söderort" utgiven på det egna förlaget Walab. I den populärhistoriska guideboken som spänner från forntid till nutid finns ämnesområdena arkitektur, brott, forskning och framsteg, idrott, kultur och nöje, konst och historiska händelser.
Källa: Daniel Waluszewski