Konsertscenen i Stockholm blomstrar. Förra året lockade staden över 90 internationella och svenska superartister – med Taylor Swift som det största dragplåstret. Hennes tre konserter på Strawberry Arena den 17–19 maj blev en stor succé, med 151 400 "Swifties" från hela världen som spenderade nästan en miljard kronor under sin vistelse.
Och nu, 2025, står nya toppnamn som Billie Eilish och Lady Gaga på tur.
Lady Gaga drar i höst ut på världsturnén ”The Mayhem ball” med stopp i Stockholm.
Raph_PH/Wikimedia Commons
Så varför flockas världens största artister just till Stockholm? Enligt en rapport från Stockholm Business Region finns det flera skäl.
Stort inflytande
Trots att Stockholm är en relativt liten storstad sett till befolkning, har den haft ett stort inflytande på den globala musikscenen. Här föddes ikoniska artister som ABBA och framstående musikproducenter som Max Martin. Stockholm är dessutom värd för Polarpriset, som har delat ut priser till världens mest framstående musiker sedan 1989.
Sedan har vi Spotify. Den musikstreamingtjänst som revolutionerade hela industrin och satte Stockholm på kartan som en kreativ musikmetropol.
Rätt förutsättningar
Staden har dessutom förutsättningarna för att hysa stora evenemang. Arenor som Strawberry Arena, 3Arena, Avicii Arena och Gröna Lund kan hantera de tekniska och logistiska utmaningarna som stora konserter kräver.
Gemenskap och stolthet.
Och staden investerar i sin infrastruktur – exempelvis genom miljardrenoveringen av Avicii Arena – för att locka ännu större evenemang framöver, säger Patrik Tengwall, evenemangsstrateg på Stockholm stad.
Popstjärnan Sabrina Carpenter spelade förra helgen. Då väntade Lorena Ifanger 14, Annie Petkovic 15 och Anaisha Rai 15 längst fram i kön.
Martin Svensson
Enligt honom är framgången del av en långsiktig strategi där alla, från små företag till stora organisationer, samarbetar för att välkomna besökare.
– Ett exempel är hur staden stöttar stora konserter, som Taylor Swifts framträdanden, utan att vara en officiell partner, genom att förse arrangörer med verktyg och resurser, säger han i rapporten från Stockholm Business Region.
Lyckan ökar
Och det är inte bara turisterna som drar nytta av stora konserter – enligt en studie från Handelshögskolan i Stockholm ökade invånarnas lycka med nästan fem procent efter Taylor Swifts konserter.
"Happyflation", kallar forskaren Micael Dahlen det.
– Människors glädje och lycka kan smitta av sig på varandra i flera led. De hundratusentals glada konsertbesökarna delade sin entusiasm med stockholmare, som i sin tur delade den vidare. Detta bidrar också till en ökad känsla av gemenskap och stolthet över att vara en del av en stad som uppmärksammas positivt både nationellt och internationellt, säger han.