Om politiken i kommunhuset är det som kommer allra närmast vardagslivet så upplevs ofta besluten som fattas i Bryssel som allra mest avlägsna.
Men ett EU-direktiv som kommit nära Ekeröbornas vardag denna vår var de nya reglerna för materialåtervinning av bioavfall.
Direktivet innebär att komposteringsbara sopor ska lämnas till återvinningscentral, samlas in av kommunen eller komposteras på tomten – vilket i sin tur innebär att ris och grenar från trädgården inte längre får eldas upp.
– Huvudlinjen är att allt ska återvinnas och det ska alla länder sträva efter. Det vill Ekerö kommun också göra, men vi tyckte att Naturvårdsverket gjorde en hård tolkning av den här lagen och att det kom väldigt plötsligt, säger Alexander Lind af Hageby (L), som är ordförande i miljönämnden i Ekerö kommun.
Beslut i miljönämden
I miljönämnden den 17 april fattades därför beslutet om en allmän dispens från lagstiftningen, vilket gör det tillåtet att fortsätta elda trädgårdsavfall året ut.
– Vi fick i den här lagstiftningen ge dispens och det är det vi gör. Vi vill fatta ett bra övervägt beslut vad som ska gälla för eldning och för att göra det behöver vi mer tid.
Alexander Lind af Hageby (L) är ordförande i miljönämnden.
Liberalerna
Under året kommer nämnden utreda hur lagstiftningen kan anpassas till Ekerös omständigheter. Här är stora delar av kommunen glesbefolkad och många har långt till närmsta återvinningscentral, som dessutom inte har möjlighet att ta hand om så stora mängder trädgårdsavfall på så kort tid, menar Alexander Lind af Hageby.
Han uppmanar också kommunborna att fundera på hur de kan ta hand om sitt trädgårdsavfall innan 2024 är över och beslutet ska omprövas.
– Kanske kan man börja kompostera en del eller fundera på att skaffa en liten flismaskin. Vi behöver energiåtervinna mer, men vi behöver en mjuk övergång, säger han.
Samlar i gemensam hög
I en trädgård i Närlunda tror Elisabeth och Ulf Björnsjö inte att några nya regler för kompostering kommer påverka dem så mycket.
– Vi eldar inte här ändå, säger Elisabeth Björnsjö.
De brukar samla grenar och löv från sin trädgård på en gemensam hög på allmänningen i närheten, men faktumet att den högen kanske inte kommer får eldas upp tar de det med ro.
– Det är väl riktigt att det blir en sån regel, med tanke på miljön, säger Ulf Björnsjö.