Minskningen av mobila ordningsvakter har kommit på tapeten i Hammarby-Skarpnäck efter sommaren. Detta efter att Moderaterna i Skarpnäck begärt ut statistik för åren 2022 och 2023. Den visar att antalet åtgärder från ordningsvakter minskat från 5 073 till 2 881.

Maktskiftet efter valet hösten 2022 är förklaringen. De rödgrönas budget minskade antalet mobila ordningsvakter i Stockholms stad från 180 till 60. I stället ville man satsa på en annan typ av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Pendeln svänger

Moderaterna i Skarpnäck vill se fler besök i stadsdelsområdet, och menar att Socialdemokratrna inte tar trygghetsarbetet på allvar.

Antalet mobila ordningsvakter har varierat kraftigt de senaste sex åren. Pendeln har slagit fram och tillbaka.

Från 18 stycken 2018, till 180 under 2022 och 60 stycken i år.

2018 och 2024 har de rödgröna suttit vid stadens roder. Under toppåret för två år sedan var styret blågrönt.

– Vi ser ordningsvakterna som ett substitut när polisen inte hinner med den typen av arbete på grund av grova brott, säger Skarpnäcksmoderaten Johan Brege.

"Ordningsvakter ger trygghet och har en preventiv funktion. Där det finns ordningsvakter vill inte de kriminella vara", säger Johan Brege (M).

"Ordningsvakter ger trygghet och har en preventiv funktion. Där det finns ordningsvakter vill inte de kriminella vara", säger Johan Brege (M).

Anders Björklund

Fältare i Skarpnäck

Monica Lövström som är S gruppledare i Skarpnäck försvarar styrets prioriteringar. Stadsdelsområdet var tidigare det enda i Stockholm utan fältassistenter, i augusti 2023 anställdes två stycken.

– De jobbar uppsökande på skolor, fritidsgårdar och rent allmänt där ungdomarna rör sig. Visst kan ordningsvakterna också vara förebyggande, men de jobbar inte specifikt mot just ungdomar och kan exempelvis inte göra orosanmälningar som fältarna kan.

"Om vi får signaler om att fler ordningsvakter behövs så är det något vi tittar på", säger Monica Lövström (S).

"Om vi får signaler om att fler ordningsvakter behövs så är det något vi tittar på", säger Monica Lövström (S).

Anders Björklund

Till skillnad från fältarna kan ordningsvakterna dock omhänderta, avvisa eller avlägsna folk. De kan också visitera och använda våld om så krävs. Vakterna leds av polisen och kan hjälpa polisen med körningar till arrest och sjukhus.

Men ordningsvakterna får bara jobba i områden polisen godkänt, medan fältarna rör sig fritt.

Vallöftet sprack

Johan Brege (M) menar att fler vakter skulle finnas om partiet satt vid makten, och att fältarna skulle bli kvar om stadsdelsförvaltningen önskade det. Enligt honom efterfrågades inte fältare av förvaltningen i en tidigare trygghetssatsning.

– S och V:s vallöfte om fältare var populärt. Vi förlorade många röster i valet på att hålla oss till förvaltningens önskemål, säger Brege.

Men Socialdemokraterna lovade inte bara fältare i Skarpnäck. Antalet skulle dubblas i Stockholm. I dag är antalet på samma nivå som 2022, till och med färre än 2021. Trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) förklarar detta med kraftigt höjda kostnader för placeringar av barn och unga, på exempelvis Sis- och HVB-hem.

– Kostnaden har ökat explosionsartat, säger han.