Under förra veckan öppnade självskadeenheten igen efter att haft stängt i sex veckor. Två patienter har skrivits in och – än så länge – står åtta sängar tomma. Tanken, den här gången, är att starta i liten skala och fylla på med patienter successivt.
– Vi är lite försiktiga för att undvika att hamna i samma situation igen. Det finns en långsiktig plan, säger Mathias Alvidius, verksamhetschef för Psykiatri affektiva i Göteborg.
Skulle bli så bra
Det var under sensommaren förra året som Sahlgrenska universitetssjukhuset stolt presenterade den nya avdelningen. Tillsammans med Västra Götalandsregionen satsade man stort på en högspecialiserad enhet inom psykiatrin. Sveriges skulle få sin allra första självskadeavdelning med tio vårdplatser och hög personaltäthet.
Det blev inte riktigt som det var tänkt. Avdelningen hade svårt att rekrytera sjuksköterskor och bemanningen var långt ifrån optimal. Enligt Mathias Alvidius blev det en alltför arbetsmässigt tung belastning på några av nyckelpersonerna.
– När ett par av sjuksköterskorna blev sjukskrivna var situationen inte hållbar längre. Jag fattade beslutet att det var bättre att stänga avdelningen, säger han.
Fick flytta
Som mest hade enheten åtta patienter inskrivna, varav sex av dem var kvar när avdelningen slogs igen. Fyra av dem fick flytta till andra enheter inom psykiatrin. En patient skrevs ut och ytterligare en togs omhand av öppenvården i sin hemkommun.
När ett par av sjuksköterskorna blev sjukskrivna var situationen inte hållbar längre.
– Det är två av våra tidigare patienter som nu är tillbaka på avdelningen igen. Alla har blivit väl omhändertagna under stängningen, försäkrar Mathias Alvidius.
Grunden i behandlingen på självskadeenheten är ett tre månaders program som bygger på dialektisk beteendeterapi, DBT, vilket är en metod som traditionellt brukar användas inom öppenvård. Att överföra behandlingsformen och arbetssättet till en låst avdelning, visade sig heller inte vara det enklaste.
– Det var en del praktiska rutiner som inte fungerade. Den här typen av vård har inte funnits eller prövats inom heldygnsvård tidigare, därför hade avdelningen initialt en del uppstartsproblem som inte gick att förutsäga, säger Mathias Alvidius.
Nytt försök
Efter sex veckors stängning öppnade avdelningen på nytt i början av februari. Nu hoppas man kunna arbeta upp verksamheten i en långsam takt. Fortfarande är personalbristen ett bekymmer och det finns fortfarande en vakant sjukskötersketjänst på natten.
– Behovet från patienterna är stort och vi får in remisser från hela regionen. Potentiellt är efterfrågan större än det finns platser. Planen är att ta in fler patienter efterhand och så småningom fylla våra tio vårdplatser.