Det var efter att influeraren Saskia Cort uppmanade sina följare på Instagram att fråga sina manliga partners och vänner om de tänker på romarriket, som vittnesmålen började trilla in.
"Ofta". "Typ fem gånger om dagen". "När jag ser viadukter, broar".
Baserat på mängden svar som kom in formulerades den ovetenskapliga spaningen – att män oftare än kvinnor tänker på romarriket.
En av dem är Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Tillsammans med tre danska kollegor har han forskat om sambandet mellan Romarrikets vägnät och dagens ekonomiska välstånd. Nyligen publicerades deras studie i ämnet.
– Annars skriver jag ofta med kvinnliga kollegor, men just det här projektet… Då var vi fyra killar, säger han.
I studien har forskarna jämfört moderna satellitbilder med kartor över romarrikets vägnät. Bilderna visar ljusintensitet nattetid och bilderna används som ett mått för hög respektive låg ekonomisk aktivitet i ett specifikt geografiskt område.
@saskiacort
Trots att de antika vägarna inte finns kvar längre, finns ett samband mellan var de låg och var koncentrationer av städer och ekonomisk aktivitet är lokaliserade idag.
– Bygget av de romerska vägarna skapade ett grundläggande nätverk för handel och social rörelse och var viktiga för den ekonomiska utvecklingen. Vår hypotes var att det skulle finnas ett mönster, men vi blev förvånade över hur tydligt det var.
"Finns mycket att lära"
Det finns helt enkelt många anledningar att reflektera över romarriket enligt Ola Olsson.
– Jag är själv lite nörd, men jag tycker att det finns mycket att lära av romarriket eftersom det la grunden till flera strukturer som vi har i samhället idag. Det finns paralleller mellan Pax Romana och EU till exempel. Under Pax Romana bröt man ner de nationella barriärerna vilket gav ett fantastiskt ekonomiskt uppsving och stimulerade den vetenskapliga utvecklingen.
Hur ofta tänker du på romarriket?
– När vi höll på med studien så tänkte jag på romarriket varje dag. Nu blir det bara två gånger i veckan ungefär.