Tolv gym, som drivs i kommunal regi, finns spridda runt om i staden. Många av dem ligger i anslutning till simbassänger eller friluftsområden. De kommunala motionscentralerna erbjuder ungefär samma utbud som de privata kedjorna, med gym och gruppträning.

Med andra ord kan det lika gärna vara kedjor som Friskis & Svettis eller SATS som sköter ruljangsen, anser Moderaterna.

– Det här är en verksamhet som vanligen bedrivs av privata aktörer, vilket innebär mångfald och bra konkurrens. I en väl fungerande marknad finns ingen anledning att driva subventionerade gym, säger Axel Josefson.

Redan i årets budget har Idrotts- och föreningsnämnden haft ett uppdrag från kommunfullmäktige att pröva frågan. Hur ser förutsättningarna ut för att privatisera gymmen? Och finns det några intressanta köpare?

Drivs med förlust

– Vi gör en nettoförlust på gymmen med 19 miljoner kronor. Pengarna kunde användas till ett ökat föreningsstöd i stället, säger Axel Josefson.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/motionarerna-om-utforsaljning-av-gymmen-gar-inte-att-ersatta/repulq!ON7lJ0PI5C@sEbOu8Zzt@g/

Idrotts- och föreningsnämnden har låtit utreda frågan, men en majoritet i nämnden ville inte gå vidare i ämnet. Oppositionspartierna anser att folkhälso- och friskvårdsarbetet i stadsdelarna riskerar att slås sönder om motionscentralerna privatiseras.

– Kommunens närvaro bidrar till trygghet och lugn i ett område, plus att gymmen fungerar som en kommunikationscentral, säger Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet.

Bakläxa

Kommunstyrelsen har dock gett Idrotts- och föreningsnämnden bakläxa. Nämnden har enbart belyst själva driften av motionscentralerna, inte vad det skulle innebära att byta huvudmannaskap, menar Axel Josefson.

– Idrotts- och föreningsnämnden har en skyldighet att genomföra fullmäktiges uppdrag, vilket inte har gjorts. Nu får de göra ett nytt försök, säger han.

I budgeten för 2022 finns därför uppdraget med på nytt, med ännu större tydlighet. Efter årsskiftet påbörjas arbetet med att se över kommunens gymverksamhet för att – i första hand – se vad som kan läggas ut på entreprenad.

– Gymmen i simhallarna är ett bra exempel. De skulle kunna drivas av en annan aktör än kommunen. Så ser det redan ut idag i gymmet i Frölundabadet, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.