Croissant. Bageriet Fosch har vunnit tävlingen Stockholms bästa croissant. Daniel Foschatti är en av delägarna.
Foto: Pekka Pääkkö
20210709092400
20210709092400
2021-07-09
09:24
2021-07-09 09:24
Fosch Artisan Pâtisserie bakar Stockholms godaste croissant.
Det slog en kräsen jury fast – i det franska residensets trädgård.
Östermalmsbageriet Fosch är flerfaldigt prisbelönta och har blivit utsedda till årets kafé och konditori fler gånger än de flesta skulle våga drömma om. Nu kan de sätta ytterligare en fjäder i hatten.
Det är franska ambassaden som ligger bakom utmärkelsen Stockholms bästa croissant, och efter en lång omröstning fick fem finalister ställa sig inför en svensk-fransk jury, bestående av stjärnkockar och matexperter, i det franska residensets trädgård i Bromska palatset på Narvavägen.
Efter att de beaktat de tre kriterierna utseende, konsistens och smak utropades Fosch till vinnare.
– Det betyder otroligt mycket! Croissanten är väldigt fransk, det är halva vårt dna. Och vi har jobbat länge med att förbättra vår croissant, säger Malin Eklund som driver Fosch tillsammans med sin man Damien Foschiatti.
Vad är hemligheten bakom en perfekt croissant?
– När du bakar croissanter finns det ingenting du kan gömma dig bakom. Det krävs bra råvaror men också väldigt mycket hantverk, det är ett tekniskt komplicerat bakverk. Du måste till exempel jobba mycket med degen från årstid till årstid, den är väldigt känslig för om det är varmt eller kallt i bageriet, säger Malin Eklund.
Efter utmärkelsen har det varit rusning på Fosch, som har två butiker på Östermalm – på Löjtnantsgatan och på Birger Jarlsgatan.
– Vi säljer alltid mycket på helgerna, men efter det här har vi dubblat och tripplat det vi säljer på veckodagarna. Det har varit en jätteanstormning.
Johan Sjölund
johan.sjolund@mitti.se
0737620319
Fem finalister och en expertjury
Drygt 7 000 personer deltog i franska ambassadens omröstning om vilket bageri som gör den godaste croissanten i Stockholm.
Efter en månad var fem finalister utsedda: A la Lo, Ritorno, Skeppsbro Bageri, Fosch Artisan Pastry och Svedjan Bageri.
Dessa bedömdes av en expertjury bestående av:
Etienne de Gonneville, Frankrikes ambassadör i SverigeSébastien Boudet, bagare med bageriet Sebastiens På SöderMats-Eric Nilsson, chefredaktör för tidningen HungerLisa Förare Winbladh, matjournalist och grundare av webbplatsen Taffel.seAnton Bjuhr, chef för restaurang Gastrologik (som har två stjärnor i Guide Michelin)Sara Hultberg, Årets Unga Konditor 2014 och Årets Konditor 2014Tommy Myllymäki, tog silvermedalj i Bocuse d’Or 2011 och guldmedalj på Académie de Gastronomie 2016. Driver restaurangen AiraLéa Marion, kock på restaurangen Oaxen (som har två stjärnor i Guide Michelin)
Källa: Franska ambassaden
Croissanten är väldigt fransk, det är halva vårt dna.
Croissant. Bageriet Fosch har vunnit tävlingen Stockholms bästa croissant. Daniel Foschatti är en av delägarna.
Foto: Pekka Pääkkö
Rush. Efter utmärkelsen har det varit rusning till de två butikerna, berättar Daniel Foschatti.
Foto: Pekka Pääkkö
Vinnare. Godast i stan, enligt juryn.
Foto: Pekka Pääkkö